В Україні скасують податок на стипендії, які вчені отримують за кордоном

Налогообложение стипендий, налоги на стипендии, гранты
Законопроектом скасують стандартні національні правила оподаткування іноземних стипендій. Фото: Depositphotos

Кабінет міністрів під час засідання 12 січня підтримав скасування оподаткування іноземних грантів для проведення наукових досліджень та розробок. Про це повідомила прес-служба уряду.

Для цього уряд вніс зміни до статті 165 Податкового кодексу України. Зміни забезпечать законодавчу основу спрощення виплат, оподаткування товарів та послуг у межах проєктів, здійснюваних за допомогою міжнародного грантового фінансування.

Прийняті зміни сприятимуть вирішенню двох основних проблем:

  • неузгодженість норм чинного законодавства України та міжнародних договорів;
  • застосування стандартних правил оподаткування іноземних стипендій.

"Законопроект скасовує стандартні національні правила оподаткування іноземних стипендій, які фізособа-резидент отримує із джерел за межами України", — пояснили в Кабміні.

В уряді вважають, що зміни сприятимуть дотриманню міжнародних зобов'язань України у сфері наукової та науково-технічної діяльності, а також залученню молодих вчених.

Крім того, в Україні збільшать стипендії студентам. З 1 січня для бакалаврів, спеціалістів та магістрів розмір звичайної стипендії зросте з 1300 до 2000 грн. У свою чергу підвищена стипендія зросте з 1600 до 2550 грн. Для студентів технікумів, ліцеїв та коледжів розмір звичайної стипендії зросте з 980 до 1510 грн, а підвищеної — з 1250 до 1930 грн.