Exxon Mobil купила 49,9% акцій норвезького виробника біопалива Biojet

Exxon Mobil Corp. планує збільшити інвестиції у свій низьковуглецевий бізнес, щоб скоротити викиди парникових газів
Фото: Depositphotos

Американська нафтова компанія Exxon Mobil Corp. купила 49,9% норвезької Biojet AS, яка планує виробляти біопаливо із відходів лісової промисловості.

Як повідомляє Reuters, Exxon Mobil Corp. планує збільшити інвестиції у свій низьковуглецевий бізнес, щоб скоротити викиди парникових газів.

За інформацією Exxon, угода, фінансові деталі якої не розголошуються, дозволить компанії придбати до 3 млн барелів біопалива Biojet на рік.

У свою чергу Biojet збирається побудувати п'ять підприємств з випуску біопалива та його компонентів. Комерційне виробництво компанія має намір розпочати у 2025 році на заводі у норвезькому Фоллумі.

"Угода з Biojet розширює операції ExxonMobil у сфері виробництва низьковуглецевого палива для транспортного сектора", — заявив президент підрозділу ExxonMobil Fuels and Lubricants Ян Карр.

В агентстві зазначають, що біопаливо, яке планує виробляти Biojet, зможуть використати як пасажирські автомобілі, так і вантажівки.

У ExxonMobil підкреслили, що біопаливо відповідає вимогам до екологічності транспортного палива, що діють у Норвегії, Євросоюзі та Великій Британії.

З 2000 року ExxonMobil інвестувала понад $10 млрд у дослідження та розробки, а також застосування рішень у сфері низьковуглецевої енергетики.

Нагадаємо, у вересні 2019 року ExxonMobil досягла угоди про продаж активів у сфері геологорозвідки та нафтовидобутку в Норвегії місцевій нафтовій корпорації Var Energy за $4,5 млрд.

Пізніше Exxon Mobil вирішила розпродати активи в Європі, Азії та Африці на суму до $25 млрд, щоб зосередитись на кількох великих проектах на внутрішньому ринку та за кордоном.

Фото: Depositphotos