Газпром: у підземних сховищах Європи залишилося менше 20% від закачаного влітку газу

Газпром: у підземних сховищах Європи залишилося менше 20% від закачаного влітку газу
"Газпром" заявляє про падіння обсягів запасів газу в Європі, яке сам і спровокував. Фото: Depositphotos

На кінець січня у підземних газових сховищах Європи залишилося менше 20% від закачаного влітку енергоресурсу. Загальний рівень заповненості ПСГ Європи - 39%, повідомив російський монополіст "Газпром" із посиланням на Gas Infrastructure Europe.

Станом на 29 січня обсяг газу в підземних сховищах європейських країн на 27,3% або на 14,4 млрд кубометрів поступається показником на цю дату 2021 року.

"Відібрано вже понад 4/5 від обсягу газу, закачаного в літній сезон. На 29 січня відбір досяг 80,3% або 38,4 млрд кубометрів газу", - зазначили в "Газпромі".

У Франції та Німеччині загальний рівень заповненості підземних сховищ газом становить 37% та 36% відповідно.

Запаси газу станом на 29 січня в Європі вже на 2,7 млрд кубометрів менші мінімального показника на цю дату.

Щодо українських ПСГ, то в них також мінімальний обсяг газу. На 29 січня обсяг енергоресурсу знизився до 11,5 млрд. кубометрів.

"Це на 46,1% (на 9,8 млрд кубометрів) нижче, ніж минулого року, і на 3,8 млрд кубометрів менше, ніж на дату початку закачування у квітні 2021 року", - додав російський газовий монополіст.

Незважаючи на регулярну публікацію таких даних, саме "Газпром" зменшує постачання газу до Європи та систематично відмовляється бронювати додаткову транзитну потужність через Україну. Саме дії Росії восени 2021 року і викликали дефіцит газу в Європі.

Фото: Depositphotos