"Укрнафта" через суд скасувала спецдозвіл компанії Новинського на видобуток газу

"Укрнафта" через суд скасувала спецдозвіл компанії Новинського на видобуток газу

Окружний адміністративний суд Києва 18 січня скасував ліцензію на Свистунківсько-Червонолуцьке газоносне родовище, яку у 2017 році видали ТОВ "Аркона Газ-Енергія".

Про це повідомляє прес-служба "Укрнафти".

Суд скасував рішення 2016 року про об'єднання Свистунківського та Червонолуцького родовищ, а також видачу "Аркона Газ-Енергія" 20-річної ліцензії на об'єднане родовище.

"Вказаний спецдозвіл без публічного конкурсу, за безцінь, порушуючи процедури встановлені законом, було надано ТОВ "Аркона Газ-Енергія", яке ЗМІ пов'язували з інтересами колишнього президента України. В даний час компанія належить групі Smart Energy Вадима Новинського", – сказано в повідомленні.

Зокрема, рішенням суду було:

  • скасовано рішення Державної комісії по запасах корисних копалин при Держгеонадрах від 28 вересня 2016 року, яким протиправно було об’єднано Свистунківске та Червонолуцьке родовище та санкціоновано апробацію запасів Червонолуцького родовища після проведеного державного затвердження запасів на цьому родовищі ПАТ "Укрнафта" ще у 2010 році, а також скасовано рішення Держгеонадр від 22 листопада 2016 року, яким вводилося в дію вказане рішення ДКЗ;
  • скасовано наказ Державної служби геології та надр України №217 від 15 травня 2017 року щодо надання ТОВ "Аркона Газ-Енергія" на 20 років спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі ДПР з подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка) Свистунківсько-Червонолуцького родовища;
  • визнано недійсним спеціальний дозвіл № 4830 від 18 травня 2017 року, виданий ТОВ "Аркона Газ-Енергія" на геологічне вивчення нафтогазонасосних надр, у тому числі дослідно-промислова розробка з подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка) Свистунківсько-Червонолуцького родовища.

Зазначається, що Держгеонадр приймало участь у цій справі у якості відповідача, відстоювало інтереси ТОВ "Аркона Газ-Енергія" та "наполягало на законності свого рішення, попри переконливі докази зворотнього", сказано у повідомленні "Укрнафти".

"ПАТ "Укрнафта" вкотре закликає менеджерів та акціонерів публічної компанії Enwell Energy, якою за $8,63 млн було придбано ТОВ "Аркона Газ-Енергія", а фактично права на видобування значних покладів природного газу та газового конденсату на Свистунківському та Червонолуцькому родовищах, утриматися від геологічної розвідки на них до закінчення усіх наявних судових процесів з оскарження законності видачі "Арконі" спеціального дозволу на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького родовища та розгляду кримінального провадження №52018000000000182 у Вищому антикорупційному суді", – підкреслили в "Укрнафті". 

Нагадаємо, що ще у 2017 році ліцензію на розробку Свистунківсько-Червонолуцького родовища отримала компанія "Аркона Газ-Енергія". ПАТ "Укрнафта" була попереднім власником спецдозвіл на розробку цієї площі до 2014 року, проте за фактом видобуток газу на родовищі не проводився.

ПАТ "Укрнафта" протягом багатьох звертається до судів різних інстанцій, заперечуючи законність видачі спецдозволу "Аркона Газ-Енергія".

У результаті у лютому 2021 року Верховний суд відхилив позов "Укрнафти" щодо незаконності видачі ліцензії. Зазначимо, рішення Верховного Суду є остаточним та оскарженню не підлягає.

Як заявив співголова Фонду енергетичних досліджень Дмитро Марунич, спроби ПАТ "Укрнафта" поставити під сумнів рішення Верховного суду та заблокувати розробку Свистунківсько-Червонолуцького родовища у Полтавській області є небезпечним сигналом для інвесторів.

"Аркона Газ-Енергія" належить компанії Enwell Energy бізнесмена Вадима Новінського. Вона експлуатує Мехедовсько-Головинське, Свиридівське, Васищевське та Свистунівсько-Краснолуцьке газоконденсатні родовища.

"Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією країни. НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", а групі компаній, пов'язаних із колишніми акціонерами ПриватБанку, – близько 42% акцій.