Біометанові заводи отримали зелене світло на підключення до газорозподільних мереж

Біометанові заводи отримали зелене світло на підключення до газорозподільних мереж

Враховуючи те, що біометан може стати третім повноцінним джерелом газу в України, оператори ГРМ (РГК) спростили процедуру приєднання і знизили плату за це до однієї гривні. Про це повідомляє пресслужба РГК.

Таке рішення ухвалювали, ґрунтуючись на оцінці експертів Біоенергетичної асоціації України. Вони дійшли висновку, що обсяги виробництва біометану можуть досягати 7,8 млрд кубометрів на рік.

Уточнюємо, що виробники біометану у свою чергу мають профінансувати власним коштом будівництво зовнішніх і внутрішніх газових мереж та обладнання. Як зазначили у РГК, газорозподільні системи України у технічному плані готові до приєднання біометанових заводів.

За даними Оператора ГТС, в Україні налічується 26 компаній, які розглядають інтеграцію власних виробничих потужностей до газових мереж.

"Співставні з Україною за сільськогосподарським потенціалом країни вже інтегрували в газорозподільні мережі сотні біометанових заводів. До прикладу Франція дозволила доступ біометану до газової мережі ще у 2011 році і має зараз більше 300 біометанових заводів. Німеччина почала свій біометановий шлях у 2006 році та наразі має виробництво приблизно 1 млрд. м3 біометану на рік, а Велика Британія має близько 120 заводів із виробництва біометану", - додали в РГК.

Біометан - очищений біогаз, що практично не містить вуглецю (залежно від методу очищення). За даними Біоенергетичної асоціації України, потенціал виробництва біометану в Україні сягає 7,8 млрд куб. м на рік – це понад 25% загального річного споживання газу у країні.