Долар вже по 28 грн: що буде з курсом валют в Україні

Долар вже по 28 грн: що буде з курсом валют в Україні
Долар вже по 28 грн: що буде з курсом валют в Україні

Гривня продовжує втрачати свої позиції під тиском зростання попиту на валюту з боку інвесторів і нерезидентів і може послабитися до рівня 28,2-28,3 грн/дол. На валютний ринок зараз тиснуть сезонне ослаблення валюти та ризик військової агресії з боку Росії.

Долар та євро стрімко дорожчають увесь січень і додали у ціні майже за гривнею. Офіційний курс долара на п'ятницю, 14 січня, встановлено Нацбанком на рівні 27,73 грн/$. Євро також продовжило стрімке зростання: курс на п'ятницю встановлено на рівні 31,78 грн/€.

Але вже у п'ятницю ввечері у київських обмінниках курс долара пробив "психологічний бар'єр" і становив 28,25 грн/$, а вартість євро на рівні 32,20 грн/€.

У понеділок, 17 січня, долар та євро швидше за все продовжать дорожчати. Так, офіційні курси валют Нацбанку на 17 січня:

  • долар США - 27,95 грн (плюс 22 коп.)
  • євро – 31,98 грн. (плюс 20 коп.).

Як пояснив керівник відділу аналітики ДК Forex Club Андрій Шевчишин у коментарі Delo.ua , гривня продовжує втрачати свої позиції під тиском зростаючого попиту на валюту з боку інвесторів і нерезидентів.

"У п'ятницю, 14 січня, курс відкотився до позначок 27,95 гривень за долар, підібравшись до психологічної позначки 28 гривень за долар. Попередні два дні головним драйвером ринку стали нерезиденти, які активно закривають свої позиції в Україні, виводять дивіденди та прибуток", - заявив Андрій Шевчишин

За його словами, з початку року портфель гривневих ОВДП нерезидентів знизився на 4 млрд грн, валютних ОВДП - на більш ніж 220 млн дол.

Напередодні доходність за вересневими гривневими ОВДП та євробондами зрівнялася на рівні 12%, що свідчить про розпродаж короткострокових єврооблігацій України.

"Крім загального тренду на відтік капіталу, через очікуване посилення кредитно-грошової політики ФРС США, Україна страждає також від ризиків військової агресії РФ, після жорстких переговорів НАТО і РФ. До загального руху з відтоку капіталу підключилися локальні інвестори, які вважають за краще пересидіти військові та політичні ризики у "тихій гавані"", - наголосив експерт.

За його словами, попит на долар також формують енергетики, надолужуючи покупки кінця минулого року.

"Насамперед газ і вугілля, за запасами яких ситуація залишається складною. Виробники продуктів харчування та деякі підприємства через високі ціни на газ або відсутність поставок за пільговими цінами змушені припиняти виробництво. Наприклад, Всеукраїнська асоціація пекарів заявила, що постачальники газу не виконують постанову уряду і не продають газ за пільговою ціною. Також, активізувалися імпортери через зростання локальних цін на продукти та товари, та можливості дешевшого їх імпорту", - каже Андрій Шевчишин.

Він прогнозує, що найближчим часом курс спробує на міцність позначку 28 гривень за долар, при цьому НБУ намагатиметься стримувати попит валютними інтервенціями.

"Наступного тижня тренд на ослаблення збережеться, і після досягнення рівня 28, курс може рушити в зону 28,2-28,3 гривень за долар. Багато залежатиме від стримування тенденції НБУ, а також активності нерезидентів та енергетиків", - резюмує Андрій. Шевчишин.

Як заявив директор Центру економічної стратегії (ЦЕС) Гліб Вишлінський, ослаблення гривні з кінця грудня до кінця січня є щорічним явищем. Причина – великі бюджетні виплати наприкінці року та використання валюти для майбутніх імпортних закупівель.

За словами Гліба Вишлінського, другий фактор посилюється підвищенням відсоткових ставок у США та ЄС та призводить до скорочення вкладень у гривневі облігації уряду.

"Поки що, як і протягом року, немає причин говорити про суттєве падіння гривні до долара. У плюс гривні "зіграють" податкові виплати підприємств за результатами року (зокрема, податку на прибуток) та надходження від рекордного торішнього експорту зернових", - каже Гліб Вишлінський.

З іншого боку, наприкінці опалювального сезону виникне потреба купувати великі обсяги газу, щоб наповнити порожні сховища.

"Якщо не буде "російського" фактора, то коливання курсу будуть у межах, які не є настільки важливими для українців як з точки зору вибору валюти, так і з точки зору цін на імпорт. Тобто це, умовно, будуть коливання в діапазоні 3% , які менш життєво важливі " , - резюмує Вышлинский.

Зазначимо, раніше експерти прогнозували, що у січні 2022 року гривня може послабитись до рівня 28,2-28,3 грн/дол.