На Олімпійських іграх у Пекіні цифровий юань за кількістю транзакцій перевершив Visa

юань e-CNY
Продаж за e-CNY. Фото: China Daily

Зимові Олімпійські ігри в Пекіні стали подією, на якій цифровий юань (e-CNY) показали у дії іноземній публіці, причому в день відкриття кількість платежів цією електронною валютою була більшою, ніж кількість транзакцій через Visa. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Visa має ексклюзивний контракт, яким на Зимових Олімпійських іграх роздрібні продавці не приймають оплату через інші популярні платіжні системи. Але Visa не відмовилася від варіантів оплати у цифровій валюті центрального банку Китаю.

Пекінський організаційний комітет Олімпійських ігор заявив, що заміна готівки на e-CNY значно знизить контакти між людьми та в результаті зменшить ризик поширення COVID-19.

Усередині "карантинної зони" відвідувачі та технічний персонал можуть обмінювати валюту на цифрові юані за допомогою криптоматів. Багато продавців також приймають e-CNY як оплату, коли перебувають за межами "карантинної зони".

Нагадуємо, в 2021 році влада Китаю визнала, що всі криптовалюти, зокрема Bitcoin, не є фіатними валютами і не можуть бути в обігу на ринку КНР.

У спільному повідомленні Народного банку Китаю та дев'яти державних відомств комерційні операції з віртуальними валютами віднесено до незаконної фінансової діяльності з перспективами кримінального переслідування.

У 2022 році запустити цифрову валюту планує також Індія. Криптовалютні трейдери вже вітали цей план із запровадження цифрової рупії. Оголошення про те, що центральний банк Індії запровадить цифрову валюту, пролунало на тлі політики демонетизації країни. Вона також планує запровадження 30% податку на дохід від цифрових активів.