Вибух у Донецьку: росЗМІ "розганяють" новину про обстріл з боку України, у ЗСУ спростовують

Вибух у Донецьку: росЗМІ "розганяють" новину про обстріл з боку України, у ЗСУ спростовують

Російські ЗМІ в суботу, 12 лютого, поширюють новину про "потужний вибух", що нібито пролунав, у Донецьку з посиланням на жителів міста. Глава окупаційної влади Пушилін заявив про "невеликий движок на лінії зіткнення".

Російські ЗМІ в суботу, 12 лютого, поширюють новину про "потужний вибух", що нібито пролунав, в Донецьку з посиланням на жителів міста. Глава окупаційної влади Пушилін заявив про "невеликий движок на лінії зіткнення".

У суботу, 12 лютого, у соціальних мережах мешканці окупованого Донецька почали повідомляти про те, що чули вибух у місті.  

"Пастухівка, чути було дуже голосно. Район шахти Засядька, нехило шарахнуло кілька хвилин тому. Нехило так хвиля по вікнах пройшла", - зокрема написали користувачі соцмереж. Російські ЗМІ відразу ж почали розповсюджувати інформацію з посиланням на "журналістів у столиці ДНР" про те, нібито "вибух стався через снаряд, що прилетів до Донецька, 152 мм з боку ЗСУ".  

Пізніше було поширено коментар голови окупаційної влади в Донецьку Дениса Пушиліна, який заявив, що вибух стався на підконтрольній Україні території.  

"Невелика движуха на лінії зіткнення. Вибух на їхній території. Але це ще не воно", - навело слова Пушиліна російське пропагандистське ЗМІ "Russia Today". При цьому головний редактор цього ж ЗМІ вказує, що "кореспонденти телеканалу працюють у Донецьку і вони вибуху не чули" з позначкою "але великий Донецьк".  

Поширену інформацію вже прокоментували у Збройних силах України. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що ЗСУ не робили жодних обстрілів, у тому числі у напрямку Донецька.

"Збройні сили України дотримуються режиму припинення вогню, не планували і не робили жодних обстрілів, у тому числі в напрямку Донецька", — йдеться у його повідомленні на сторінці у Facebook.  

Водночас на сторінці Операції об'єднаних сил заявили, що спостерігачі ОБСЄ підтвердили, що обстріл з боку Збройних сил України не фіксували.

"Також слід зазначити, що артилерійські підрозділи зі складу Об'єднаних сил перебувають у районах відведення", - йдеться у повідомленні.  

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський під час брифінгу в Каланчаку на Херсонщині, де стартували тактико-спеціальні навчання підрозділів МВС на кордоні з тимчасово окупованим Кримом, заявив, що "ми з вами розуміємо, що "сюрпризи" такі можуть бути будь-якої миті, але ми маємо розраховувати на свої сили”.

"Ми готові до будь-яких кроків з будь-якого боку і будь-якого кордону. Я думаю, що наші фахівці, наші команди, міністерства, наші військові на дуже серйозному рівні", — заявив Зеленський.