Арешт акцій "Більшовика" відверне міжнародних інвесторів від приватизації - KPMG

Арешт акцій "Більшовика" відверне міжнародних інвесторів від приватизації - KPMG
Завод "Більшовик". Фото: прес-служба ФДМУ

Міжнародні інвестори не готові брати участь у приватизації, якщо є загроза арешту акцій підприємств із боку правоохоронних органів.

Прецедент із АТ "Перший київський машинобудівний завод" (завод "Більшовик"), акції якого було заарештовано Державним бюро розслідувань, матиме негативний вплив на ставлення міжнародних інвесторів.

Про це Delo.ua повідомили в компанії KPMG Україна, яка виступила радником з приватизації АТ ПКМЗ.

"Жоден іноземний інвестор не купуватиме акції, якщо є перспектива їхнього арешту з боку правоохоронних органів. Особливо коли приватизація ПКМЗ стала першою з 2005 року "великою приватизацією", і є своєрідним прецедентом, який може мати диспропорційний та негативний вплив на ставлення інвесторів, особливо міжнародних, до приватизації в Україні загалом", – зазначили у KPMG.

Там наголошують, що велика приватизація АТ ПКМЗ стала першою після "Криворіжсталі" у 2005 році. Це підтверджує, що Україна рухається у бік сучасної держави. Втім, дії правоохоронців щодо активу негативно впливають на інвестиційний клімат.

"Загалом, подібні процеси, які ми зараз спостерігаємо, негативно впливають на інвестиційний клімат України та дають невірний сигнал інвесторам щодо участі у приватизації. На жаль, ризик подібних процесів набагато більше впливає на ціну приватизації, ніж стартова ціна чи будь-які інші фактори", – додали у KPMG.

Нагадаємо, наприкінці жовтня 2021 року на аукціоні в рамках "Великої приватизації" Перший Київський машинобудівний завод за 1,429 млрд грн купила компанія "Дженерал Коммерс", яка входить до орбіти впливу бізнесменів Василя Хмельницького та Андрія Іванова.