Компанія SpaceX Ілона Маска втратила близько 40 супутників Starlink: не витримали геомагнітної бурі

starlink
Запуск супутників Starlink. Фото: SpaceX

Американська приватна аерокосмічна компанія SpaceX втратила близько 40 інтернет-супутників Starlink із 49 апаратів, виведених на орбіту 3 лютого. Вони знову увійшли до атмосфери Землі, повідомляє прес-служба компанії.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

У четвер, 3 лютого, Falcon 9 запустив 49 супутників Starlink на низьку навколоземну орбіту. Друга ступінь носія вивела їх на задану орбіту, кожен апарат перейшов у режим керованого польоту. Але геомагнітна буря призвела до збільшення густини атмосфери на малих висотах розгортання на 50 відсотків.

Це завадило супутникам вийти з безпечного режиму, щоб розпочати маневри щодо підвищення орбіти, і до 40 апаратів повторно увійдуть або вже увійшли до атмосфери Землі.

У компанії заявили, що спутники, що сходять з орбіти, не становлять небезпеки зіткнення з іншими космічними апаратами і руйнуються при вході в атмосферу.

"Це означає, що орбітальне сміття не утворюється і частини супутника не ударяються об землю", — йдеться у повідомленні.

Команда Starlink перевела супутники, що залишилися, в безпечний режим, в якому вони будуть літати рубом, щоб звести до мінімуму атмосферний опір.

Орбітальне угруповання SpaceX тепер складається з більш як двох тисяч космічних апаратів вагою 290 кг кожен. Зараз компанія є найбільшим супутниковим оператором у світі.

У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тисяч космічних апаратів типу Starlink (а згодом із 30 тисяч) для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити мешканців Землі широкосмуговим доступом в інтернет у будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій у реалізацію проєкту оцінюється у $10 млрд.

Ракета Falcon 9 компанії SpaceX Ілона Маска також вивела на орбіту супутник-шпигун NROL-87 Національного розвідувального управління. На прохання розвідуправління компанія припинила веб-трансляцію запуску відразу після того, як перший щабель ракети успішно повернувся на Землю, точно приземлившись у наперед визначеній зоні.