NASA замовило ракету для доставки зразків ґрунту з Марса: контракт на $194 млн укладено з Lockheed Martin Space

марс
Mars flight concept. Image: NASA

Національне управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору оголосило про укладання контракту з американською компанією Lockheed Martin Space на створення Mars Ascent Vehicle (MAV), невеликої легкої ракети для транспортування зразків гірських порід, відкладень та атмосфери з поверхні Марса. Про це повідомляє NASA.

"Це новаторське починання покликане надихнути світ, перша роботизована місія туди й назад із вилученням зразків з іншої планети стане важливим кроком, який, зрештою, допоможе відправити перших астронавтів на Марс", — сказав адміністратор НАСА Білл Нельсон.

Призначена для того, щоб стати першою ракетою, запущеною з іншої планети, MAV необхідна для доставки на Землю зразків, зібраних марсоходом NASA Perseverance, для поглибленого вивчення. Посадковий модуль НАСА для отримання зразків повинен буде доставити MAV на поверхню Марса. Коли контейнер із зразками буде закріплено, ракета стартує.

Як тільки вона досягне орбіти Марса, контейнер буде захоплено космічним кораблем ESA (European Space Agency) Earth Return Orbiter.

Lockheed Martin Space надасть кілька випробувальних модулів MAV та льотний модуль. Роботи за контрактом включають проєктування, розробку, випробування та оцінку інтегрованої системи MAV, а також проєктування та розробку наземного допоміжного обладнання ракети.

Потенційна вартість контракту Mars Ascent Vehicle Integrated System (MAVIS) із фіксованою винагородою становить 194 мільйони доларів.

У вересні цього року марсохід NASA з другої спроби здобув перший зразок марсіанського ґрунту. На початку серпня марсохід уже намагався отримати зразок ґрунту, але не зміг. До цього "Персеверанс" уперше отримав кисень з атмосфери Марса, яка на 96% складається із вуглекислого газу.

Але засновник аерокосмічної компанії SpaceX Ілон Маск вважає, що люди потраплять на Марс через 10 років. Якщо SpaceX вдасться відправити апарат, що спускається, з екіпажем на Марс у грудні 2031 року, людина вийде на його поверхню на пару секунд, відразу ж повернеться в посадковий модуль, а потім полетить назад на Землю.