Українсько-американська ракета "Антарес" вивела на орбіту корабель із вантажем для МКС (ВІДЕО)

Україно-американська ракета "Антарес" вивела на орбіту корабель із вантажем для МКС
Україно-американська ракета "Антарес" вивела на орбіту корабель із вантажем для МКС

У суботу, 19 лютого о 19:39, за київським часом відбувся успішний пуск ракети-носія "Антарес" з космодрому Воллопс у Вірджинії. Це сімнадцята місія (NG-17) під час існування проєкту.

Про це повідомляє пресслужба КБ "Південне".

Наголошується, що ракета вивела на орбіту автоматичний вантажний транспортний корабель Cygnus, на борту якого 3729 кг корисного вантажу NASA для Міжнародної космічної станції (МКС).

У Державному космічному агентстві України повідомляють, що ракета-носій "Антарес" складається з двох щаблів. Основна конструкція першого ступеня розроблена КБ "Південне" та виготовлена ДП "ПО ЮМЗ" у кооперації з українськими підприємствами "Хартрон-Аркос" (Харків), "Київприлад" (Київ), "Хартрон-Юком" (Запоріжжя), ТОВ "Чезара Телеметрія" ", "Рапід" (Чернігів) та іншими на замовлення корпорації Northrop Grumman (США).

В рамках програми "Антарес" українська сторона виконала весь комплекс робіт з проєктування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для ракети-носія.

Основне завдання місії – доставка на МКС провізії, обладнання для станції та матеріалів для наукових досліджень, вивезення з МКС та утилізація у щільних шарах атмосфери відпрацьованого вантажу. Це перша місія Northrop Grumman Corporation, під час якої буде піднято орбіту МКС за допомогою підстикованого до станції вантажного корабля Cygnus.

Запуск Cygnus дозволить провести на борту МКС, зокрема, такі роботи, як дослідження впливу препарату на клітини раку, дослідження компанії Colgate-Palmolive про прискорене старіння шкіри в умовах мікрогравітації, демонстрацію технології літій-іонних вторинних батарей, перевірку гідропонних та аеропонних методів вирощування рослин, випробування нових датчиків водню.

Усього з 2013 року ракета-носій "Антарес" стартувала 16 разів, 15 із них – успішно.

Президент України Володимир Зеленський також відреагував на запуск ракети.

"Радію успішному запуску РН Антарес з космодрому Воллопс. Ракета вивела в космос корабель Cygnus, який поповнить запаси МКС і допоможе у відновленні її орбіти", - написав Зеленський у Twitter.

Нагадаємо, 13 січня компанія SpaceX Ілона Маска   запустила   у космос український супутник "Січ-2-30".

Призначення супутника "Січ-2-30" – моніторинг використання земель, рослинності, лісових та водних ресурсів, ліквідація наслідків стихійних лих. Тобто, це супутник для цивільних завдань, розповіли в Державному космічному агентстві України.