Для будівництва першого українського космодрому виділять 5 млрд грн, — Тафтай

Державне космічне агентство України працює над створенням проєкту будівництва першого вітчизняного космодрому, що отримає назву "Морський старт". Наразі проєкт оцінюють у 4,8 мільярда гривень.

Про це розповів голова Держкосмосу Володимир Тафтай в інтерв'ю виданню "Суспільне".

Він зазначив, що 4,8 мільярда гривень для будівництва космодрому – це невелика ціна. Тафтай уточнив, що під час реалізації проєкту використовуватимуть технологічні ланки та інфраструктуру, яку мають українські підприємства.

Водночас оцінити вартість утримання такого космодрому зараз складно, уточнює глава Держкосмосу.

"Чим більше ракета, тим більші витрати. І витрати ці ростуть у геометричній прогресії. Тому ми ставили акцент на створенні легкої ракети, яка буде відповідати потребам України. Крім того, економічно обраховано, що цей проєкт буде цікавим з точки зору виведення супутників на орбіту. Таким чином, це буде привабливим і для операторів космічної системи і для тих хто запускає супутники, тобто замовників", — розповів Тафтай.

"Морський старт" панують збудувати до 2027 року на базі морської платформи. Такі терміни зазначені у програмі космічного розвитку України, наголосив глава Держкосмосу.

Раніше повідомлялося, що космодром мають намір побудувати на кордоні Одеської та Миколаївської областей. Для його будівництва повинні бути дотримані певні вимоги, необхідна велика безлюдна територія: не менше 500 кілометрів трасою польоту, і жодних значних об'єктів по 200 кілометрів в обидва боки.

Крім того, Тафтай заявляв, що Україна планує взяти участь у проєкті з відправлення людей на Місяць, а також може допомогти з побудовою поселення на супутнику, створенням відповідних енергосистем та систем життєдіяльності.