На півдні України збудують перший вітчизняний космодром

Для будівництва космодрому мають бути дотримані певні вимоги
Фото: Facebook/Державне космічне агентство

На кордоні Одеської та Миколаївської областей планують збудувати український космодром.

Про це на прес-конференції учасників Об'єднання інноваційно-космічних кластерів повідомили голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький та керівник Національного центру управління та випробувань космічних засобів Володимир Присяжний.

За словами Гриневецького, для будівництва космодрому мають бути дотримані певні вимоги, потрібна велика безлюдна територія: не менше 500 кілометрів трасою польоту, і жодних значних об'єктів по 200 кілометрів в обидва боки.

"Ми знайшли територію на березі Чорного моря, на кордоні з Миколаївською областю, там можна пускати ракети під кутом 70-80 градусів, у бік Туреччини. Але треба домовитися з Туреччиною, щоб другий ступінь ракети міг пролітати над ними", — заявив Гриневецький.

Раніше повідомлялося, що Загальнодержавна цільова науково-технічна космічна програма на 2021-2025 роки передбачає виведення на орбіту 8 українських супутників.

Нагадаємо, голова Державного космічного агентства Володимир Тафтай заявив, що Україна планує взяти участь у проєкті з відправлення людей на Місяць, а також може допомогти з побудовою поселення на супутнику, створенням відповідних енергосистем та систем життєдіяльності.