Завод "Електронмаш" знову спробують продати на аукціоні

Завод "Електронмаш" знову спробують продати на аукціоні
Завод "Електронмаш" знову спробують продати на аукціоні

Фонд державного майна України (ФДМУ) виставив на повторну приватизацію майновий комплекс заводу "Електронмаш" за стартовою ціною 65,6 млн грн, оскільки попередній покупець "Лортен Груп" прострочив підписання договору про купівлю об'єкта. Аукціон має відбутися 27 січня 2022 року.

Про це повідомляє прес-служба ФДМУ.

Зазначається, що заявки на участь в аукціоні приймаються до 26 січня, а стартова вартість активу становить 65,6 млн грн.

Об'єкт включає 37 одиниць зареєстрованого нерухомого майна, а саме: склади, будинки, базу відпочинку, конференц-зал, корпус, котельні та інше.

Загальна площа всіх споруд об'єкта становить 110 тисяч кв. м.

Актив розташовано на трьох земельних ділянках загальною площею 18,6 га – у с. Петропавлівська Борщагівка, Києво-Святошинський район Київської області, с. Соколівка Козелецького району Чернігівської області та с. Звенкове Васильківського району Київської області.

Станом на кінець вересня 2021 року на балансі державного підприємства знаходяться транспортні засоби та механізми у кількості 32 одиниць, у тому числі легкові, вантажні автомобілі та спецтехніка.

Згідно з документацією ФДМУ, на початок вересня поточна заборгованість державного підприємства – 17,204 млн грн, прострочена – 16,821 млн грн, з яких 6,137 млн грн – борги із заробітної плати, податки із зарплати – 3,3 млн грн, інша кредиторська заборгованість – 2,767 млн грн .

12 листопада Фонд держмайна продав завод "Електронмаш" за 970 млн грн компанії зі статутним капіталом 100 гривень "Лортен Груп". Але компанія-переможець не підписала договору про купівлю-продаж заводу "Електронмаш", таким чином приватизація заводу не відбулася.

Колись найбільше в СРСР підприємство з виробництва обчислювальних машин намагаються продати   з 2015 року. Фонд державного майна вважає приватизацію єдиним способом зробити підприємство ефективним.

"Електронмаш" виробляв радянські комп'ютери на основі технологій, які радянські спецслужби крали в компанії IBM. З другої половини 80-х років минулого століття завод почав стагнувати.

Завод перестав випускати обчислювальну техніку ще в середині 90-х, а зараз територія підприємства, швидше, ласий шматок для забудовників, ніж місце для повноцінного виробництва. Зараз на підприємстві працюють близько 140   чоловік, багато з яких люди пенсійного віку.