Легендарна шахістка з Грузії вимагає від Netflix $5 млн за наклеп у "Ході королеви"

Легендарна шахістка з Грузії вимагає від Netflix $5 млн за наклеп у "Ході королеви"
Кадр із серіалу "Хід королеви"

Знаменита радянська шахістка, 80-річна Нона Гапріндашвілі, подала до суду на Netflix за наклеп та сексистські заяви у серіалі "Хід королеви"

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Легендарна радянська шахістка, грузинка Нона Гапріндашвілі, перша жінка, яка отримала звання гросмейстера Міжнародної шахової федерації (1977 рік), подала до суду на Netflix за наклеп і сексистські заяви в серіалі "Хід королеви", повідомляє The New York Times.

"Хід королеви" - історія про вигадану американську шахістку, яку зіграла Аня Тейлор-Джой. В останній серії є момент, коли коментатор турніру каже: "Єдина незвичайна річ у ній (Хармон) насправді - це її стать. І навіть це не унікальне явище для Росії. Є Нона Гапріндашвілі, але вона чемпіонка світу серед жінок і ніколи не зустрічалася із чоловіками". Що насправді не так.

"До 1968 року, в якому розгортаються події останнього епізоду, вона змагалася як мінімум із 59 шахістами чоловічої статі (28 з них одночасно в одній партії), у тому числі як мінімум із десятьма гросмейстерами того часу, включаючи Драголюба Велимировича, Світлозара Глігорича, Пау Кереса, Бояна Кураїці, Бориса Спаського, Вішванатана Ананда та Михайла Таля. Останні троє також були чемпіонами світу протягом своєї кар'єри", - сказано в позові, що займає 25 сторінок.

Нона Гапріндашвілі грає з 28 шахістами на сеансі одночасної гри в Дорсеті в 1965 році

"Netflix нахабно і свідомо брехав про досягнення Гапріндашвілі з дешевою і цинічною метою - роздмухати драму, створивши враження, ніби його вигадана героїня зуміла зробити те, що не зробила жодна інша жінка, включаючи Гапріндашвілі", - роблять висновок адвокати шахістки.

Крім того, Нону Гапріндашвілі назвали російською "хоча Netflix знав, що вона грузинка, а грузини страждали під російським пануванням, коли були частиною Радянського союзу, а пізніше зазнали залякування та вторгнення з боку Росії", зазначено в позові.

Така неправдива інформація обурила Нонну Гапріндашвілі і вона має намір відсудити у Netflix щонайменше $5 млн, а також добитися вилучення з серіалу слів про те, що вона не грала з чоловіками.

Нона Гапріндашвілі. Фото: Sputnik Грузія

Чим знаменитий "Хід королеви" (The Queen's Gambit)

Міні-серіал про дівчинку-вундеркінда, яка закохується в шахи в дитячому притулку, а потім, виростаючи, обіграє гросмейстерів і стає єдиною жінкою-гросмейстером (дія серіалу, заснованого на книзі американського письменника Уолтера Тевіса, відбувається у 60-ті роки).

"Хід королеви" (The Queen's Gambit) став найпопулярнішим міні-серіалом в історії Netflix: за перші чотири тижні його переглянули 62 млн людей. Проект посів перше місце у рейтингу стримерів більш ніж у 60 країнах.

Головну героїню Бет Гермон зіграла Аня Тейлор-Джой (зірка "Спліта" та "Відьми"). Шоураннером серіалу було запрошено Скотта Френка — одного з найоплачуваніших голлівудських сценаристів, який вміє вибудовувати психологічні портрети героїв і найтонші комбінації стосунків.

Успіх серіалу призвів до того, що на найпопулярнішому у світі шаховому сервісі Chess.com з'явився бот Гермон , а шахи остаточно визнані різновидом esports.