Що дивитися у грудні: новий сезон "Відьмака", "Матриця-4" та політична сатира з Ді Капріо

Що дивитися у грудні: новий сезон "Відьмака", "Матриця-4" та політична сатира з Ді Капріо

3 грудня виходить комедійний серіал "Гарлем" від НВО та кримінальний хіт від Netflix "Паперовий дім". 17 грудня українці нарешті подивляться нові пригоди “Відьмака”. У грудні в кінопрокат випустять два блокбастери — продовження історії про Людину-павука та четверту частину легендарної “Матриці”.

Рівень конкуренції серед фільмів у грудні завжди виходить на новий рівень: різдвяний та передноворічний слоти вважаються одними з найприбутковіших у році. Тому голлівудські студії випускають цього місяця чи не наймасштабніші та найдорожчі картини. Втім, останніми роками за увагу глядача змагаються з ними і стрімінги, які пропонують замінити похід у кіно на кілька годин найпопулярнішого серіалу.

Кореспондент Delo.ua Ілля Требор обрав найцікавіші прем'єри на великих екранах, а також п'ятірку найважливіших серіалів грудня.

Кінець "Паперового дому" та повернення "Зоряних воєн"

У п'ятницю, 3 грудня, вийдуть одразу два серіали, на які варто звернути увагу. Перший – «Гарлем» – від стрімінгового сервісу Prime Videо. Це комедія про групу стильних та амбітних дівчат із Гарлема, Мекки чорної культури США. Десять епізодів першого сезону розкажуть, як героїні разом проживають свою молодість на шляху до наступних етапів кар'єри, і все це на тлі Великого Яблука.

Навіщо дивитись? Amazon вирішив не стояти осторонь, спостерігаючи як Netflix перехоплює в США соціальну повістку, тому сам звернувся спочатку до теми фемінізму (у серіалі «Колесо часу»), а тепер і до теми чорної культури. Крім того, спеціально для промокампанії Гарлема Amazon організував в однойменному районі Нью-Йорка масштабний захід Harlem Ever After, присвячений темношкірим жінкам.

3 грудня варто звернути увагу і на заключну частину кримінального хіта від Netflix «Паперовий дім» . Перша частина п'ятого сезону цього серіалу вийшла у вересні і розповіла про наростаюче протистояння між командою геніального Професора та владою Іспанії. У другій частині історія має завершитися і, зважаючи на зміст попередніх серій, кінець цей буде максимально драматичним.

Навіщо дивитись? Кримінальна драма «Паперовий дім», яку спочатку знімали для одного з іспанських каналів, а потім продали найбільшому у світі стрімінгу, незмінно потрапляє до топу Netflix. І навіть не про окремі країни, серіал давно став міжнародним хітом, практично передбачивши вектор на локальні історії. 2021 року історія про відважних бандитів, які увірвалися ще до епідемії на монетний королівський двір, завершиться.

Через два тижні після «Паперового дому», 17 грудня, на Netflix вийде ще один  оригінальний хіт — другий сезон фентезі-серіалу «Відьмак». Серіал за мотивами книг польського письменника Анджея Сапковського та грі від польської студії CDPR. Перший сезон був одним із найочікуваніших шоу 2019 року, але його досить стримано сприйняли фанати оригінальної історії. Багатьох спантеличили нелогічності сюжету, а інші залишилися незадоволені недосконалістю роботи гримерів та костюмерів. Проте історія про суворого і безстрашного Геральта з Рівії все ж таки увірвалася до топ-10 серіалів.

Навіщо дивитись? "Відьмак" позиціонується як заміна "Грі престолів" - це рідкісний представник жанру темного фентезі з великим бюджетом. Автори серіалу обіцяють нарощувати якість розповіді з кожним сезоном і ще до зйомок першого сезону прибрали з команди костюмерів, які не вгодили глядачеві. Але що значно важливіше, з'явиться новий хіт від Любистка, поета-напарника Геральта. Він знову завіруситься і звучатиме звідусіль. А значить байдуже пройти повз трендовий серіал навряд чи вийде.

Ближче до нового року Netflix випустить ще один корейський продукт: 24 грудня вийде фантастичний серіал "Море спокою" . Події відбуваються у 2075 році. Людство зустрічається з кліматичною кризою, руйнуванням, а міжпланетні подорожі стають буденними. Група астронавтів отримує завдання знайти результати таємних досліджень, щоб врятувати Землю. Для цього потрібно вирушити на покинуту лабораторію на Місяці.

Навіщо дивитись? Корейські продукти Netflix восени успішно себе зарекомендували. Спочатку серіальний світ вразила «Гра в кальмара», а зовсім недавно її успіх повторив міні-серіал «Поклик пекла». Саме тому більшості шоу з Південної Кореї в найближчому майбутньому буде підвищена увага. Та й що в передноворічний тиждень дивитися, як не постапокаліптичну фантастику про Місяць?

Закінчити рік можна буде новим серіалом про всесвіт «Зоряних війн»: 29 грудня на Disney+ вийде «Книга Боби Фетта» . Легендарний мисливець за головами з'явився у другому фільмі класичної трилогії, пробув на екрані вісім хвилин та промовив п'ять реплік. Однак він став неймовірно популярним серед фанатів, перекочував у другу трилогію, а потім з'явився в серіалі «Мандалорець». Там історію Боба Фетта трохи змінили, пообіцявши окреме шоу для цього персонажа.

Навіщо дивитись? Багато критиків і фанати всесвіту «Зоряних війн» сходяться на думці, що «Мандалорець» вийшов набагато цікавішим і якіснішим, ніж вся остання трилогія. Тому багато хто сподівається на повторення «Книгою Боби Фетта» цього успіху. До того ж, окремий продукт про мисливця за головами студія планує давно — ще 2015-го про нього хотіли знімати фільм.

Екранізація Цвейга, повернення Нео та новий павук

У четвер, 2 грудня, у кінотеатрах можна буде переглянути історичну драму «Хід короля» за мотивами бестселера Стефана Цвейга «Шахова новела». Це розповідь про протистояння людини та системи, що поєднує історичну драму з психологічним трилером. Фільм розповість про події 1938 року. Головний герой Йозеф намагається залишити окуповану нацистами Австрію, але потрапляє під арешт. Замкнений у одиночній камері, він втрачає зв'язок зі світом, і рятує його тільки книга про шахів, яку йому вдається вкрасти у тюремників.

Навіщо дивитись? Знімав «Хід короля» Філіп Шельцль – режисер кліпів Rammstein, Мадонни, Міка Джаггера та The Rasmus. Головну роль виконав зірка серіалу "Темрява" та фільму "Як Гітлер вкрав рожевого кролика" Олівер Мазуччі. У Німеччині фільм уже став хітом, отримавши два призи Баварської кінопремії та сім номінацій на Німецьку кінопремію.

У середині місяця, 15 грудня, на Netflix вийде драма італійського режисера Паоло Соррентіно "Рука бога" . Назва відсилає до знаменитого футбольного голу Дієго Марадони на 51-й хвилині чвертьфіналу чемпіонату світу з футболу 1986 проти збірної Англії. Через це адвокат футболіста влітку 2020 навіть заявив про можливий судовий позов до Netflix через неправомірне використання образу спортсмена. Але керівництво стрімінгового гіганта пообіцяло, що Марадона у картині не з'явиться, а фільм буде скоріше особистою історією Соррентіно.

Навіщо дивитись? Соррентіно — один із найзнаменитіших італійських режисерів сучасності, постійний учасник Каннського фестивалю та двічі лауреат премії Європейської кіноакадемії у категорії «Найкращий європейський фільм року». Тільки тому Руку бога пропустити не можна. А коли йдеться про особисту історію настільки самобутньої та талановитої кіносправи — варіантів зовсім не залишається.

На 16 грудня заплановано одну з найбільших прем'єр місяця: у кінотеатрах вийде «Людина-павук: немає шляху додому» , третина кінокоміксу про повзучого супергероя з Томом Холландом у головній ролі. Асистувати молодому актору, який має замінити Залізну Людину у кіноселені Marvel, буде сам Доктор Стрендж у виконанні Бенедикта Кембербетча. Але буде ще багато інших нових та старих героїв.

Навіщо дивитись? Причини три. По-перше, перші два фільми про Людину-павука з Томом Холландом вже стали квінтесенцією супергеройських фільмів Marvel — в міру легкі, смішні, захоплюючі та барвисті. Від глядача таке кіно нічого не вимагає, показуючи повноцінний атракціон. По-друге, вже зараз на цей фільм величезний ажіотаж: у США квитки на нього стрімко стають дефіцитом, а на eBay їхня вартість сягає 25 тисяч доларів. По-третє, Том Холланд, схоже, у цій ролі з нами надовго. Нещодавно продюсери анонсували ще одну трилогію про павука з цим актором.

У п'ятницю, 17 грудня, на стрімінговому сервісі Hulu вийде науково-фантастичний трилер «Мати/Андроїд» . Це ще один фільм про майбутнє, в якому проти людей повстали андроїди. За сюжетом сімейна пара Джорджія та Сем вирушають у вимушену подорож і незадовго до пологів Джорджії їм доведеться перетнути територію, яку захопили андроїди.

Навіщо дивитись? Головну роль у «Мати/Андроїд» зіграла актриса та модель Хлоя Грейс Морець, відома за «Зберігачами часу» та «Піпцем». Але що значно важливіше, режисером виступить Маттсон Томлін. У його активі поки що два фільми, і якщо «Проект «Сила» виявився повним провалом, то науково-фантастична драма «Маленька рибка» багатьом може здатися цікавою. У цьому фільмі Томлін також розповідає про сімейну пару у контексті апокаліпсису. У центрі історії молодята, які намагаються зберегти свої стосунки на тлі епідемії хвороби, що стирає пам'ять.

Пропустити два фільми, що залишилися, цього року теж не можна. Перший вийде на великі екрани 22 грудня. Це буде четверта частина культової «Матриці» , яка має назву «Воскресіння». Зняла новий розділ про Нео Лана Вачовскі, яка разом із Девідом Мітчеллом та Олександром Хемоном також працювала і над сценарієм. Фільм анонсували ще у 2019 році, а перший трейлер спричинив справжній фурор серед фанатів оригіналу. До своїх ролей повернуться неповторні Кіану Рівз і Кері-Енн Мосс.

Навіщо дивитись? 2000 року «Матриця» остаточно сформувала ландшафт жанру, який сьогодні інакше як «кіберпанк» не називають. Фільм братів Вачовскі одразу став живою класикою фантастичного кіно, а за два десятки років його шанувальники продовжують шукати нові верстви цієї історії. Ті з критиків, які вже переглянули нову частину, відзначають, що вона поступається першому фільму, але помітно краще за наступні сіквели.

Нарешті 24 грудня на Netflix вийде комедія "Не дивіться нагору" . За сюжетом команда вчених-астрономів виявляє метеорит, що летить у бік Землі. За традицією, небесне тіло має знищити нашу планету. Однак широка громадськість не вірить відкриттю, і вченим доводиться вирушити в тур , щоб довести свою правоту.

Навіщо дивитись? По-перше, це рідкісний сьогодні жанр – політична сатира. По-друге, неможливо пройти повз акторський склад «Не дивіться нагору». Головні ролі тут виконують Леонардо Ді Капріо, Дженніфер Лоуренс, Джона Хілл, Тімоті Шаламе, Меріл Стріп та інші. По-третє, режисером, сценаристом та продюсером комедії виступив Адам Маккей. Власник «Оскара», BAFTA і «Еммі» відомий, зокрема, завдяки політичній драмі «Влада», що нещодавно вийшла, з Крістіаном Бейлом.