Біля кордону України 147 тисяч російських військових — у Міноборони назвали головні загрози

Біля кордону України 147 тисяч російських військових — у Міноборони назвали головні загрози

У Міноборони прогнозують кілька сценаріїв розвитку ситуації під час протистояння з Росією. Про це міністр оборони Олексій Резніков заявив під час брифінгу.

"Серед інших ми розглядали сценарій, що РФ спробує буквально оточити військами: від Бреста до Таганрога, по суші, на двох морях і в тимчасово окупованому Криму. І позначити активність на тимчасово окупованій частині Молдови, в Придністров'ї. Також очікувалося, що РФ на тлі цього влаштує загострення на сході України", — зазначив Резніков.

За його словами, бойові дії поєднуватимуться з кібератаками, мінуваннями цивільних об'єктів та спробами влаштувати заворушення. Мета цього – змінити політичний курс України та позбавити її незалежності.

Міністр оборони зазначив, що, за оцінками розвідки, зараз біля кордону України перебуває 127 тисяч людей наземних військ, а разом із морським та авіаційним підрозділами – 147 тисяч. При цьому зменшення не спостерігається

Резніков також прокоментував, чому загострення конфлікту не обговорюється в рамках Тристоронньої групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Він заявив, що представники Росії відмовляються від участі у засіданнях.

"Вони панічно тікають від відкритої розмови, діалогу. Учора засідання також не відбулося", — сказав Резніков.

Українська сторона пропонувала терміново скликати засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Але російська сторона та голова бойовиків квазіреспублік відмовилися від цього. Вони звинувачують Україну в нібито ескалації напруженості та "заздалегідь продуманому нею сценарії".

Нагадаємо, 18 лютого президент США Джозеф Байден заявив, що президент Росії Володимир Путін вже ухвалив рішення про вторгнення в Україну, причому серед головних цілей Київ.

Тим часом ситуація на Донеччині залишається напруженою. У Міноборони заявили, що бойовики обстріляли Луганськ з метою звинуватити Збройні сили України у нагнітанні ситуації. "Глава ДНР" Денис Пушилін оголосив про загальну мобілізацію. Після цього її проведення затвердила "Народна рада ДНР". Слідом за Пушиліним такий самий указ підписав ватажок "ЛНР" Леонід Пасічник.