Естонія передала Україні третину своїх ракет до комплексів Javelin, — Стефанчук

javelin
Пусковая труба Javelin с ракетой. Фоо: Википедия

Естонія поставила Україні ракети до протитанкових ракетних комплексів Javelin. Про це заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук на спільному брифінгу із головою Рійгікога (парламенту Естонії) Юрі Ратасу.

Представник Естонії заявив, що 30 років тому його країна здобула незалежність і пообіцяла, що ніколи не залишиться наодинці зі своїми проблемами.

"Ми багато зробили для того, щоб стати надійним союзником і партнером для країн Європейського Союзу, щоб побудувати нашу співпрацю та стати невід'ємною частиною європейської архітектури безпеки. Сьогодні ми обіцяємо Україні: ми не залишимо вас одних", — наголосив Ратас.

За словами речника Верховної Ради Руслана Стефанчука, естонська сторона передала Україні третину своїх запасів ракет до Javelin. Загалом на озброєнні в Естонії знаходиться близько 120 пускових установок протитанкового комплексу.

Вартість однієї ракети коливається від 75000 до 130000 євро. Окрім зброї Естонія також планує збільшити так звану "м'яку допомогу" Україні. Йдеться про комплекс польового шпиталю. Країни Балтії також передадуть Україні ракети "земля-повітря" Stinger та обладнання для зміцнення оборонного потенціалу.

В Естонії ще раніше заявляли, що планують передати Україні ракети та гаубиці. Але перш, ніж остаточно ухвалити рішення, Міноборони мало отримати дозвіл від США, Фінляндії та Німеччини. Справа в тому, що в цих країнах або виготовили зброю, або володіли нею. Дозвіл від США був отриманий, а Німеччина його не надала.