Франція не проти надання Україні статусу кандидата в члени ЄС щодо прискореної процедури

Франція не проти надання Україні статусу кандидата в члени ЄС щодо прискореної процедури
Катрін Колонна

Міністр Європи та закордонних справ Франції Катрін Колонна заявляє, що Франція підтримує прискорену процедуру надання Україні статусу кандидата у члени Європейського Союзу. Про це Колона сказала на брифінгу під час візиту до України.

"Ми схильні до того, щоб Україна пішла за прискореною процедурою. Україна подала заявку на кандидатство на вступ. Це легітимна заявка. Наприкінці червня ця заявка буде розглянута главами держав. Вже найближчими днями в середині червня буде експертний висновок Комісії. Я поки що не знаю, який це буде висновок, але ми всі працюємо над тим, щоб була одностайність серед країн-членів ЄС і на базі всіх критеріїв та чітких умов цю заявку було прийнято згідно з висновком Єврокомісії", - сказала Колонна.

У свою чергу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що пропозиція президента Франції Еммануела Макрона про створення "Європейської політичної спільноти", до якої увійде і Україна, не є альтернативною для вступу України до ЄС.

"Ідея президента Макрона про створення нової "європейської політичної спільноти", не є якоюсь альтернативою для України і не є "особливим рішенням" для України. Ви добре знаєте як нам усім набридли якісь рішення, напівзаходи, спеціальні підходи, окремі моделі", які постійно вигадують для України в окремих європейських столицях. Нам не потрібні спеціальні рішення, нам не потрібні окремі моделі, нам потрібна чітка юридична фіксація того, що Україна є частиною європейського інтеграційного проекту. І такою фіксацією стане надання Україні статусу кандидата", - сказав Куліба.

Нагадаємо, 30 травня міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна прибула в Україну, щоб висловити підтримку Франції українському народові.

Раніше міністр у європейських справах Франції Клеман Бон заявив, що процес входження України до складу Європейського союзу, на його думку, нібито займе "15 або 20 років".