Офіційно: ЄС остаточно ухвалив шостий пакет санкцій проти Росії. Три країни звільнили від ембарго на російську нафту

Офіційно: ЄС остаточно ухвалив шостий пакет санкцій проти Росії. Три країни звільнили від ембарго на російську нафту

Рада Європейського Союзу завершила процедуру затвердження шостого пакету санкцій проти РФ. Тепер його офіційно прийнято.

Про це повідомила пресслужба Ради ЄС.

"Ми забороняємо імпорт російської нафти в ЄС і тим самим скорочуємо величезне джерело доходів для Росії. Ми відключаємо більше ключових російських банків від міжнародної платіжної системи SWIFT і вводимо заборону на дезінформаторів, які активно сприяють військовій пропаганді президента Путіна", - прокоментував Верховний представник із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Що потрапило під нові санкції ЄС проти РФ

По-перше, як неодноразово повідомлялося, Євросоюз частково погодив ембарго на російську нафту. Так, ЄС ухвалив рішення заборонити купівлю, імпорт або передачу сирої нафти та деяких нафтопродуктів із Росії до країн блоку. Поетапна відмова від російської нафти займе від 6 місяців для сирої нафти до 8 місяців для інших продуктів нафтопереробки. Однак Будапешт стверджую, що Угорщину звільнили від ембарго.

Більше того, у Раді підтвердили, що Болгарія та Хорватія також отримають тимчасові відстрочки щодо імпорту російської нафти.

Другий важливий пункт нового санкційного пакету - відключення банків від SWIFT. ЄС поширює чинну заборону на надання спеціалізованих послуг з обміну фінансовими повідомленнями ще на три російські фінустанови - Ощадбанк, Московський кредитний банк та Россільгоспбанк, а також Білоруський банк розвитку та реконструкції .

Крім того, до шостого пакету санкцій ЄС проти РФ потрапила заборона на мовлення трьох російських державних телеканалів: "Росія РТР/РТР Планета", "Росія 24/Росія 24" та "Міжнародний ТВ Центр".

У шостому санкційному пакеті європейські лідери погодили список осіб та організацій, яких стосуються експортні обмеження щодо товарів та технологій подвійного призначення.

"Більш того, ЄС розширить перелік товарів та технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню сектора оборони та безпеки Росії", - додали у Раді.

У новому пакеті санкцій проти Російської Федерації є окремий пункт "Консалтингові послуги". Він включає заборону на надання Росії бухгалтерських, піар-послуг та консультаційних послуг, а також хмарних сервісів. Також запроваджено додаткові санкції проти фізосіб, причетних до російської агресії в Україні.

Зазначимо, що нещодавно США розширили список санкцій щодо російських чиновників і компаній у зв'язку з широкомасштабним вторгненням в Україну. Зокрема, до списку санкцій потрапила представниця МЗС Росії Марія Захарова.

Також під санкціями Штатів опинилися 16 компаній, у тому числі і "Северсталь", пов'язана із сім'єю Мордашових. У списку фігурують ще 3 його компанії – "Севергруп", Nordgold, "Алгоритм".

Джерело фото: ua.depositphotos.com