Польща розпочала будівництво паркану на кордоні з Білоруссю

Фото: скриншот видео погранслужбы Польши
Фото: скріншот відео прикордонної служби Польщі

Прикордонна служба Польщі передала підрядникам земельні ділянки для будівництва фізичного бар'єру на кордоні цієї країни з Білоруссю. Як йдеться у повідомленні відомства, це найбільша інвестиція у будівництво в його історії.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Довжина бар'єру становитиме 186 км, а вартість його будівництва - 1,6 млрд злотих (на сьогодні це еквівалентно 11,3 млрд грн).

Будівництво вестиметься паралельно на чотирьох ділянках. Зокрема, дві з них (довжиною 54,82 км та 50,73 км) віддали компанії Budimex, а ще дві (36,70 км та 43,97 км) – консорціуму компаній Unibep та Budrex. Роботи вестимуться у три зміни на кожній із ділянок.

Висота бар'єру складе 5,5 метра, у тому числі висота сталевих опор – 5 метрів (зверху ще розмістять колючий дріт). Під час будівництва паркану буде використано понад 50 тисяч тонн сталі, він складатиметься з понад 40 тисяч прольотів.

Усього на виконання робіт було укладено договорів на суму понад 1,23 млрд злотих (8,7 млрд грн). Ці кошти підуть на виготовлення сталевих прольотів (більше 589 млн злотих) та на самі будівельні роботи (понад 644 млн). Надалі кордон обладнують камерами і датчиками руху по всій довжині.

Причиною ж для рішення про будівництво паркану з польського боку білорусько-польського кордону стала безпрецедентна міграційна криза, з якою країна зіткнулася наприкінці 2021 року.

Нагадаємо, що загострення міграційної кризи на східному кордоні ЄС відбулося на початку листопада із прибуттям до району КПП "Брузги" у Гродненській області Білорусі організованої групи з кількох тисяч мігрантів. Більшість із них виявилися іракськими курдами.

Польща у відповідь стягнула масштабні сили до кордону, намагаючись протистояти спробам мігрантів прорватися на її територію. При цьому, судячи з численних фото- та відеоматеріалів, дії натовпу мігрантів безпосередньо координувалися присутніми на місці білоруськими силовиками. Пізніше вони дозволили мігрантам захопити сам КПП "Брузги", з якого атакували польських силовиків камінням та іншими предметами, але незабаром, з огляду на подальше похолодання, переселили мігрантів до розташованого неподалік логістичного складу.

Хоча пряме протистояння на білорусько-польському кордоні зійшло нанівець, масштаби напливу мігрантів ослабли, а Ірак почав масово вивозити своїх громадян із Білорусі, Польща досі фіксує спроби мігрантів пробратися на її територію. Зокрема, за попередній день, 26 січня, через кордон спробували пробратися 22 особи.

Раніше з масовим напливом мігрантів з боку Білорусі зіткнулася і сусідня Литва, однак одноразових спроб тисяч іноземців прорвати кордон там все ж не спостерігалося. За даними литовської влади, більшість мігрантів, які нелегально потрапили в 2021 році в країну, також складали громадяни Іраку.

Наприкінці вересня Литва почала захищатися від Білорусі колючим дротом. Причому частина дроту для цієї мети надала Україна як гуманітарну допомогу. Станом на кінець грудня на найважливіших ділянках кордону з Білоруссю Литва облаштувала понад 140 км загородження з колючого дроту.