"Приїжджайте в Одесу на море": Зеленський відповів на пропозицію Лаврова провести зустріч із владою Росії

Володимир Зеленський, президент України
Зеленський запропонував провести переговори у форматі США-Росія-Україна

Президент України Володимир Зеленський заявив іноземним ЗМІ, що він не має наміру їхати до Сочі чи іншого міста для обговорення відносин з російською владою.

"Я хочу зустрічатися, але навіщо мене запрошувати до Сочі? Щоб я на лижах покатався? Давайте зустрінемося в Одесі, покупуємося у морі. Люди не розуміють ціну життя. Я про серйозний діалог, про те, що у нас багато питань", — відповів. Зеленський на пропозицію глави МЗС РФ Сергія Лаврова провести переговори в одному із російських міст.

Міністр закордонних справ Росії повідомляв, що РФ готова обговорювати із Зеленським лише налагодження відносин, але не деескалацію на Донбасі.

При цьому президент України наголосив, що саме врегулювання конфлікту на тимчасово окупованих територіях є основним питанням, яке потрібно обговорювати Зеленському з президентом РФ Путіним.

"Навіщо пропонувати те, що не дасть жодного результату? Значить тобі все одно, чи загинув хтось на кордоні чи ні. Це цинізм high level. Ось і все", - сказав Зеленський, коментуючи пропозицію Лаврова.

Президент запропонував свій варіант ефективної зустрічі : створення переговорного майданчика щодо врегулювання ситуації на сході країни у форматі США-Росія-Україна.

"Що може зробити американський президент Джозеф Байден? Я хотів би вірити, що він це зможе – щоб ми мали переговорний майданчик у форматі США-Росія-Україна. Це був би паралельний процес", - сказав гарант.

Зеленський підкреслив, що не ставив би такий формат переговорів у ранг пріоритетнішого, ніж Нормандський. При цьому він упевнений, що діалог потрібен для мирного врегулювання конфлікту на Донеччині.

Враховуючи, що російські високопосадовці постійно твердять, що Росія не збирається нападати на Україну, Зеленський очікує від РФ дій щодо деескалації ситуації поблизу кордонів з Україною на підтвердження заяв про небажання агресії проти України.

Зазначимо, Зеленський неодноразово пропонував провести зустріч із Путіним для врегулювання конфлікту на Донбасі, але у Кремлі постійно не готові до переговорів.

Востаннє Зеленський запропонував  лідеру США Джозефу Байдену провести спільний саміт із главою РФ.