Зеленський запропонував Байдену провести тристоронні переговори з Путіними, - Єрмак

президент зеленський
Президент України Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський запропонував лідеру США Джозефу Байдену провести спільний саміт із главою РФ Володимиром Путіним. Про це глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив під час зустрічі з представником американського аналітичного центру Atlantic Council дипломатом Джоном Гербстом.

Єрмак сказав, що Джозеф Байден та європейські лідери повідомляли про дотримання принципу "нічого про Україну без України", тому тепер вони консультуються в Києві щодо подальших кроків.

"Президент Зеленський запропонував президенту Байдену, і ми думаємо, що це може спрацювати, організувати тристоронню зустріч, можливо, відеоконференцію між президентами Зеленським, Байденом та Путіним", - сказав глава Офісу президента України.

"Ми чекаємо на реакцію Росії, але наші партнери в США сприйняли пропозицію з інтересом, - зазначив Єрмак. - Ми вважаємо, що можна було б опрацювати тристоронню зустріч, можливо, відеоконференцію".

При цьому в Кремлі заявили, що Росія не обговорюватиме вимоги США щодо відведення військових підрозділів від кордону з Україною та "повернення військ" до казарм.

Водночас у РФ спостерігачі зафіксували масштабне перекидання військової техніки та особового складу армії зі Східного Сибіру та з Далекого Сходу на захід.

Питання ескалації залишається актуальним. Він став однією з причин проведення нових переговорів між РФ та США у Женеві. За підсумками зустрічі сторони ні до чого не дійшли: РФ вимагає "залізобетонних гарантій", що Україна не вступить до НАТО, США вважають, що Росія не має права голосу в цьому питанні.