Росія офіційно відповіла США: відводити війська від кордону з Україною вона не буде

сергій лавров
Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров. Фото: "Єдина Росія"

Кремль не обговорюватиме вимоги США щодо відведення військових підрозділів від кордону з Україною та "повернення військ" до казарм. Про це заявив російський міністр закордонних справ Сергій Лавров, повідомляє РБК.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

За його словами, ці вимоги Вашингтона є неприйнятними.

"Вже звучить не тільки про те, щоб відвести (війська — Delo. ua) від кордону з Україною, як вони висловлюються, а про те, щоб ці війська пішли в казарму, Шерман (заступник держсекретаря США — Delo.ua) саме так говорила, зокрема публічно на прес-конференції. Я не думаю, що є необхідність пояснювати абсолютну неприйнятність таких вимог, і, звичайно ж, ми їх навіть не обговорюватимемо", — висловився Лавров.

Він зазначив, що консультації в Женеві та Брюсселі, незважаючи на безкомпромісність, були діловими — це "дозволяє розраховувати на перспективу осмислення переговорів, що відбулися".

"Москва приблизно розуміла настрій американців у Женеві, але ми повинні були озвучити наші вимоги у найжорсткішій формі", - заявив глава МЗС РФ.

За його словами, США пообіцяли, що наступного тижня "покладуть на папір" відповідь щодо гарантій безпеки, а генсек НАТО обіцяв дати відповідь протягом тижня.

Цими ж днями сенат США опублікував законопроєкт про запровадження санкцій проти Росії у разі вторгнення російських військ в Україну. До списку санкцій окремо потрапив президент РФ Володимир Путін та інші представники верхівки влади. До проєкту санкцій потрапили й російські банки. Проти них мають запровадити обмежувальні заходи протягом 30 днів після можливого повномасштабного вторгнення.

Крім цього, документ передбачає запровадження санкцій проти зовнішнього боргу РФ та російського газопроводу "Північний потік-2".

У той же час у Росії спостерігачі зафіксували масштабне перекидання військової техніки та особового складу армії зі Східного Сибіру та з Далекого Сходу на захід. Широке залучення сил, а також те, що деякі ешелони були помічені вже в Новосибірську та Кемерово, тобто за межами ВПО, не дозволяє пояснити перекидання місцевими навчаннями.