Переговори з Росією: США та НАТО наполягають на праві України вступити до альянсу

Венди Шерман. Фото: скриншот видео Госдепа США

США наполягають на необхідності збереження права будь-якої країни вступити до НАТО. Про це повідомила у своєму Twitter заступник держсекретаря США Венді Шерман, яка представляла свою країну на засіданні Ради Росія-НАТО, яке відбулося у Брюсселі.

"На сьогоднішньому засіданні ради Росія-НАТО я підтвердила основоположні принципи міжнародної системи та європейської безпеки: кожна країна має суверенне право обирати свій шлях", — написала вона.

Перед цим вона також повідомила, що провела зустріч із представниками Комітету з політики та безпеки Євросоюзу для обговорення "неспровокованого нарощування військових сил Росією біля кордонів України та того, як ми працюватимемо разом, щоб накласти суворі економічні витрати, якщо Росія продовжить вторгнення в Україну".

На брифінгу після переговорів Шерман повідомила, що США згодні продовжувати контакти з Росією, при цьому деякі її пропозиції для Вашингтона неприйнятні, але за іншими можливий діалог.

"Ми сказали росіянам: деякі речі, які ви представляєте на розгляд, спочатку приречені на провал. Ми не погодимося з тим, що НАТО не може розширюватися далі, ми не погодимося повернутися до 1997 року (включити з НАТО країни, що вступили до альянсу після - Delo.ua). Ми не погодимося, що все, що є в Європі, має піти з Європи. Але багато в чому ми можемо працювати разом", - заявила вона.

Зокрема, американська сторона готова обговорювати "детальніше в будь-який час" зниження ризику конфліктів та режим контролю над озброєннями.

Американський дипломат також заявила, що Росія має зробити вибір між деескалацією та дипломатією чи конфронтацією "з наслідками" і що союзники США сподіваються, що РФ обере саме "мир і безпеку". Вона також зазначила, що з боку РФ "не прозвучало зобов'язання про деескалацію, але не було й заяв про те, що деескалації не буде".

Шерман при цьому заявила, що рада, що в середу відбулася тригодинна зустріч, на якій виступили представники 30 країн, включаючи і саму Росію. Водночас, заступник голови Держдепу заявила, що "не знає", чи серйозно Росія налаштована на конструктивні переговори з НАТО. За її словами, у Вашингтоні проаналізують контакти з РФ, що відбулися цього тижня, і поділяться висновками з партнерами по НАТО та з ОБСЄ.

У свою чергу генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг на брифінгу за підсумками переговорів також повідомив, що на них союзники підтвердили, що політика відкритих дверей альянсу залишається незмінною, так само як і право кожної країни обирати свій шлях.

Нагадаємо, що 10 січня у швейцарській Женеві також пройшли переговори США та Росії щодо запропонованих останньою взаємних гарантій безпеки.

На них заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков прямо заявив, що Росія вимагає "залізобетонних" гарантій щодо того, що Україна та Грузія ніколи не стануть членами НАТО. За словами російського дипломата, це питання національної безпеки РФ.

Він також заявив, що рішення про подальші контакти зі США щодо гарантій безпеки буде ухвалено за підсумками консультацій РФ з НАТО та в рамках ОБСЄ, але багато в чому це рішення залежатиме саме від підсумків переговорів у Брюсселі. А переговори в рамках ОБСЄ мають відбутися 13 січня у Відні.

При цьому Шерман заявила, що американська сторона на прямих переговорах з РФ "була тверда у своїй відмові" від пропозицій безпеки, які не підходять США, і що її країна не дозволить нікому "зачинити політику відкритих дверей НАТО".

Зазначимо, що в самому НАТО раніше вже відкидали пропозицію Кремля дати гарантії нерозширення альянсу. Як заявляв Столтенберг, НАТО " ніколи не піде на компроміс ні щодо безпеки своїх союзників, ні щодо права кожної країни, включаючи Україну, вирішувати свою власну долю".

Напередодні переговорів постійний представник США при НАТО Джуліанна Сміт заявила, що жодна з країн альянсу не хоче вести переговори щодо можливого перегляду політики "відкритих дверей".

Нагадаємо, що Росія 17 грудня опублікувала проєкт договору з США, що передбачає гарантії США щодо нерозширення НАТО, у тому числі за рахунок України, та зупинку розвитку військової співпраці з країнами колишнього СРСР, які не є членами НАТО.

РФ також запропонувала домовитися не розміщувати російські та американські війська та озброєння, у тому числі в рамках міжнародних союзів, там, де такі дії були б сприйняті іншою стороною як загроза своїй національній безпеці, та не використовувати територію інших країн для підготовки чи здійснення збройного нападу на іншу сторону.

Крім цього, Росія розробила та опублікувала тоді проєкт окремої угоди з НАТО як військовим блоком, який також передбачає подібні гарантії.