Рішення щодо визнання Білоруссю "ДНР" та "ЛНР" буде спільним з РФ —Лукашенко

Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко. Фото: прес-служба

Олександр Лукашенко заявляє, що рішення щодо визнання владою Білорусі "Донецької Народної Республіки" та "Луганської Народної Республіки" прийматиметься спільно з Росією після консультацій з російським президентом Володимиром Путіним.

Про це фактичний керівник Білорусі заявив журналістам після ознайомлення з ходом спільних із РФ військових навчань "Союзна рішучість-2022" на полігоні "Осиповичський", передає БЕЛТА.

"Ми домовимося з Путіним, як нам вчинити, щоб було краще для Росії та для Білорусі. Але це буде спільне рішення", — заявив Лукашенко.

Нагадаємо, що 15 лютого Державна Дума Росії підтримала звернення до Путіна із закликом про необхідність визнання незалежності "ДНР" та "ЛНР". Альтернативний варіант звернення, який передбачав направлення його не безпосередньо Путіну, а спочатку в Міністерство закордонних справ РФ для консультацій, набрав менше голосів і не був прийнятий.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков наступного дня повідомив, що Путін "прийняв до відома" це рішення нижньої палати парламенту, хоча воно і "не корелюється з існуючими угодами". Пєсков дав зрозуміти, що у питанні врегулювання статусу цих територій його шеф ще сподівається на імплементацію Мінських угод.

Україна ж у зв'язку з таким рішенням Держдуми РФ закликала Раду безпеки ООН зібратися на засідання та оцінити цю ініціативу.

Крім того, Верховна Рада звернулася до ООН, Єврокомісії, Європарламента, парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ та НАТО, урядів та парламентів держав світу із закликом не визнавати незалежність самопроголошених утворень на території Донецької та Луганської областей.