Ткаченко планують поставити головою СБУ замість Баканова, — експерт

Ткаченко планують поставити головою СБУ замість Баканова
Ткаченко планують поставити головою СБУ замість Баканова

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко може стати новим головою Служби безпеки України замість Івана Баканова.

Про це написав політолог Олексій Голобуцький, посилаючись на джерела в Офісі президента.

"Банкова зараз вкрай незадоволена безладною роботою Служби безпеки. Всі можливі кейси вони провалюють і лише коментують постфактум. 3гадайте хоча б нещодавню хакерську атаку, що поклала сайти держорганів і установ. З іншого боку, відомство Ткаченка зараз набагато ефективніше протистоїть загрозам національної безпеки: демонструє системну роботу в сфері контрпропаганди та готує точні аналітичні прогнози, які вже встигли оцінити в ОП", – коментує Голобуцький.

Джерела політолога в Міністерстві культури стверджують, що "Ткаченко має більше якісних інформаторів та аналітиків, ніж у всієї СБУ. Вже сьогодні його звітам з контррозвідки вірять більше, ніж відпискам служби".

Зокрема, саме експерти міністерства викрили провокацію, яку готували на Водохреща з боку Кремля. У плани провокаторів входив обстріл вірян під час купелі на ставку "Цегляний" у Петрівському районі Донецька з подальшим звинуваченням у цьому українських військових.

"Водночас СБУ під керівництвом Баканова такої серйозної загрози просто "не помітила". У результаті на Банковій висновки зробили і готують перестановку в Службі безпеки вже найближчим часом", — сказав Голобуцький.

Нагадуємо, Ткаченко опублікував свою заяву про відставку з посади міністра культури 11 листопада 2021 року.

Пізніше фракція "Слуга народу" повідомила, що не голосуватиме за відставку Ткаченка з посади міністра культури та інформполітики. Тоді Арахамія наголосив, що Ткаченко мав пояснити своє рішення пропрезидентської фракції, прийшовши на її засідання, проте цього не сталося.

У підсумку заява міністра так і не була розглянута Верховною Радою.