У Раді планують військовий збір, ЄСВ та ПДФО об'єднати в один податок

Замість кількох податків нардепи пропонують запровадити єдину ставку податку у розмірі 20%
Будівля Верховної Ради України. Фото: Delo.ua

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону № 6548, який передбачає зниження податків на фонд оплати праці для українських роботодавців.

Як йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту, замість кількох податків, які зараз українські компанії сплачують із зарплат своїх співробітників, пропонують запровадити єдину ставку податку у розмірі 20%.

Автори законопроектів зазначають, що на сьогоднішній день в Україні існує проблема з тіньовими виплатами зарплат.

Так, за розрахунками Інституту соціально-економічної трансформації та Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна, приблизні обсяги таких виплат минулого року становили 220-300 млрд грн на рік.

При цьому, як стверджують автори проєкту закону, бюджет втратив близько 110-150 млрд грн. За даними Центру Разумкова, у червні 2020 року 36% працівників частину чи всю зарплату отримували неофіційно.

Законодавці вважають, що головною перешкодою для виходу із цієї тіні є досить високі податки, які роботодавці мають сплачувати із "білих" зарплат. Наразі податкове навантаження на фонд оплати праці в середньому становить приблизно 34%.

Автори законопроєкту пропонують взяти три основні податки, які сплачують роботодавці за своїх співробітників, та об'єднати їх в один платіж. Точніше, скасувати військовий збір та ЄСВ (єдиний соціальний внесок – Delo.ua), а замість них встановити єдину ставку податку на доходи фізосіб (ПДФО).

Наразі роботодавець за свого співробітника має сплатити 18% ПДФО, ЄСВ (22% від зарплати) та військовий збір, який становить 1,5%.

Ці три податки пропонується об'єднати у єдиний податок у вигляді 20%.

Але при цьому припускають, що ПДФО тимчасово до 2026 року зросте і поступово знижуватиметься:

– у період з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року включно – у розмірі 29%;

– у період з 1 січня 2024 року до 31 грудня 2024 року включно – у розмірі 26%;

– у період з 1 січня 2025 року до 31 грудня 2025 року включно – у розмірі 23%.

Згодом ставка має знизитися до 20%, про які йдеться у проєкті закону.

Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" пропонується взагалі скасувати, оскільки такого платежу, як ЄСВ, не буде, якщо проєкт закону ухвалять.

Автори проєкту впевнені, що ПДФО на рівні 29% з поступовим зниженням до 20% і скасування решти податків не призведе до втрат бюджету. А в майбутньому за рахунок виходу компаній із тіні навіть збільшить ці надходження.

Раніше глава податкового комітету Верховної Ради України Данило Гетманцев заявляв, що запровадження в Україні податкової реформи, яка полягатиме в об'єднанні податку на доходи фізосіб, єдиного соціального внеску та військового збору, спричинить відповідні втрати держбюджету.