Україна та Туреччина підписали угоду про Зону вільної торгівлі

Україна та Туреччина підписали угоду про Зону вільної торгівлі

Сьогодні, 3 лютого, Україна уклала з Туреччиною угоду про Зону вільної торгівлі (ЗВТ). Документ підписали

"Ми пройшли довгий та складний шлях, щоб відкрити нові горизонти нашої співпраці", - сказав президент України Володимир Зеленський, коментуючи підписання угоди про ЗВТ.

Тепер експортери обох країн зможуть вільно постачати та купувати різноманітні товари та продукти в Україні та Туреччині. ЗВТ передбачає скасування мит, податків і зборів, а також кількісні обмеження у взаємній торгівлі відповідно до міжнародного договору.

Міністр економіки Юлія Свириденко зазначила, що підписання угоди про ЗВТ із Туреччиною дозволить Україні відійти від радянської структури зовнішньої економіки, логістичних та виробничих ланцюжків.

Що дасть ЗВТ із Туреччиною Україні. Фото: Facebook Свириденко

Приїзд Ердогана до України та підписання угоди про ЗВТ раніше анонсував Зеленський. За словами президента, ця домовленість є потужним економічним сигналом.

Напередодні Кабінет Міністрів України ухвалив чотири важливі постанови та договори, у тому числі схвалив угоду про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною.

Країни йшли до підписання документа більше 10 років. Процес прискорився у 2019 році, коли Україна та Туреччина розпочали консультації щодо Зони вільної торгівлі.

Спочатку українські чиновники запевняли, що країни домовляться про ЗВТ до кінця 2020 року. У квітні 2021-го Зеленський та Ердоган вирішили прискорити угоду про ЗВТ між Україною та Туреччиною. Тоді турецький лідер зазначав, що угода дозволить досягти загальної мети та збільшення обсягу торгівлі до $10 млрд.

У червні 2021 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна за крок від Зони вільної торгівлі з Туреччиною.

Тоді сторони розпочали узгодження положень щодо торгових позицій, що було "дуже чутливо для економік обох країн, але результат компенсує всі зроблені поступки", зазначав Кулеба.

Наприкінці 2021 року Зеленський заявив, що Україна та Туреччину підпишуть угоду про ЗВТ під час першого візиту Ердогана до нашої країни у 2022 році. Пізніше його призначили на 3 лютого.