Виведення військ ОДКБ з Казахстану розпочнеться за дві доби, — Токаєв

Касим-Жомарт Токаєв
Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв. Скриншот "Хабар 24"

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв вважає, що основну місію військ Організації договору колективної безпеки завершено. Про це він заявив в етері телеканалу "Хабар 24".

"Процес виведення контингенту триватиме не більше десяти днів", — сказав Токаєв.

Президент також призначив Аліхана Смаїлова на посаду прем’єр-міністра. Його кандидатуру вже схвалила нижня палата парламенту. З лютого 2019 року 49-річний Смаїлов обіймав посаду першого заступника прем'єр-міністра. Протягом десяти днів після призначення він має внести президентові пропозиції щодо структури та складу нового Кабміну.

Попередній уряд Казахстану на чолі з прем'єр-міністром Аскаром Маміним був відправлений у відставку 5 січня після початку масових акцій протестів у країні.

У ході заворушень, що спалахнули у Казахстані, згідно з оприлюдненими напередодні даними місцевого Міністерства охорони здоров'я, загинуло 164 особи, у тому числі 103 в колишній столиці та найбільшому місті країни Алмати.

Президент Токаєв взяв на себе функцію голови Ради безпеки Казахстану замість першого президента Нурсултана Назарбаєва та оголосив про запровадження надзвичайного стану по всій країні з комендантською годиною у нічний час.

Він також звернувся до Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) з проханням направити її сили для допомоги у придушенні "терористичної загрози", яку розглядає як акт зовнішньої агресії. Токаєв також наказав правоохоронним органам та армії відкривати вогонь на поразку без попередження.