Україна засудила спалах насильства у Казахстані

заворушення у казахстані, безлад у алмати
Фото: скріншот відео з YouTube-канала Feel Good

Міністерство закордонних справ України засуджує насильство під час останніх подій у Казахстані. Про це йдеться в опублікованому 10 січня повідомленні, яке стало першим коментарем українського відомства з моменту різкого загострення ситуації в країні в ніч з 4 на 5 січня.

"Засуджуємо насильство, що спалахнуло в низці казахстанських міст і привело до численних жертв. Висловлюємо співчуття у зв'язку із загибеллю казахстанців, з якими українців пов'язують багаторічні зв'язки дружби та взаємної поваги", — сказано у ньому.

В українському МЗС зазначають, що в нинішній критичний для народу Казахстану час надзвичайно важливо вжити максимальних заходів для деескалації ситуації та запобігання подальшому насильству, гарантувати дотримання прав людини, забезпечити відновлення роботи об'єктів критичної інфраструктури та систем зв'язку.

"Взяли до уваги розгортання на території Казахстану іноземних військових сил з домінуванням російського контингенту на запрошення влади Казахстану. Іноземні війська мають поважати незалежність, суверенітет та національне законодавство Казахстану і міжнародне право, а їхнє перебування не повинне виходити за межі задекларованого обмеженого часового терміну", — додали у зовнішньополітичному відомстві.

МЗС також запевняє, що продовжуватиме захищати інтереси українців у Казахстані, зокрема сприятиме їм у поверненні до України, а на особливому контролі тримає ситуацію з українськими громадянами в Алмати.

Співвітчизникам рекомендують залишатися в місцях тимчасового проживання та тримати зв'язок з українським посольством, яке інформуватиме про можливі шляхи виїзду з Казахстану.

Нагадаємо, що під час масових заворушень, що спалахнули в Казахстані, згідно з оприлюдненими напередодні даними місцевого Міністерства охорони здоров'я, загинуло 164 особи, у тому числі 103 в колишній столиці і найбільшому місті країни Алмати.

Президент Касим-Жомарт Токаєв, який відправив уряд у відставку і перебрав на себе функцію голови Ради безпеки Казахстану замість першого президента Нурсултана Назарбаєва, ще 5 січня оголосив про введення надзвичайного стану по всій країні з комендантською годиною в нічний час і звернувся до Організації договору про колективну безпеку з проханням направити її сили для допомоги у придушенні "терористичної загрози", яку розглядає як акт зовнішньої агресії.

У результаті ОДКБ направила до Казахстану близько 2 тисяч військових, як заявлялося, на обмежений термін і лише для охорони стратегічних об'єктів , а не для придушення заворушень.