Захід має "відверто сказати", чи стане Україна членом НАТО, - Зеленський

Захід має "відверто сказати", чи стане Україна членом НАТО, - Зеленський
Володимир Зеленський чекає відповіді від НАТО щодо членства України

Президент України Володимир Зеленський заявив, що країни-члени Організації Північноатлантичного договору мають відверто сказати про те, буде Україна в НАТО чи ні.

"Скажіть відкрито: ми (Україна — Delo.ua) ніколи там не будемо. Хтось може про це сказати, а хтось ні. Вони (лідери членів НАТО — Delo.ua) приїжджають та заявляють, що підтримують вступ України до НАТО. Але нам не потрібно говорити про майбутнє, тому що у нас зараз багато ризиків", - сказав гарант під час інтерв'ю іноземним ЗМІ.

Зеленський наголосив, що НАТО має вирішити питання з Україною через загрозу з боку Росії. Тому гарант чекає відповіді від альянсу найближчим часом з огляду на нинішні реалії.

"Ми хочемо конкретики. Тобто, скажіть причини. Ну, ми не в НАТО - ну так скажіть, що ми не в НАТО. Скажіть відкрито: ми ніколи не будемо членами альянсу", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, генсек НАТО Єнс Столтенберг напередодні заявляв, що НАТО прийняло рішення про те, що Україна та Грузія стануть членами альянсу ще у 2008 році. При цьому організація ще не вирішила, коли це станеться.

Тим часом Росія вимагає від США, як і від НАТО, дати письмові "залізобетонні" гарантії невступу України до альянсу в майбутньому.

При цьому США та НАТО загалом категорично відмовляються надати такі гарантії, наполягаючи на праві будь-якої країни приєднатися до НАТО, хоча з інших питань допускають прогрес у переговорах.