Зеленський доручив збільшити сили тероборони до 2 мільйонів людей

Владимир Зеленский. Фото: пресс-служба президента
Зеленський вимагає посилити територіальну оборону областей. Фото: прес-служба президента

Президент України Володимир Зеленський поставив завдання збільшити кількість військових у силах територіальної оборони до 2 мільйонів осіб.

Про це 11 лютого повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов під час брифінгу за підсумками виїзного засідання у Харкові.

"Ми повинні максимально збільшити кількість наших військових, які займатимуться безпосередньо територіальною обороною. Головнокомандувач Збройних сил України поставив завдання - кількість членів територіальної оборони має перевищувати 2 млн осіб", - розповів Данилов.

За його словами, це рішення підтримали всі члени РНБО, оскільки йдеться про сили підрозділів, які "захищатимуть Україну в разі потреби".

Зазначимо, що також 11 лютого Зеленський дав аналогічне доручення місцевій владі областей та міст, зокрема Києву. Під час засідання президії Конгресу місцевої та регіональної влади у Харкові гарант підкреслив, що якщо його доручення не виконають, то він ухвалить кадрові рішення.

При цьому президент закликав керівництво областей та міст провести консультації з військовими перед тим, як збільшувати сили тероборони.

Раніше Зеленський підписав указ, яким доручив за три роки збільшити чисельність Збройних сил на 100 тисяч людей професійної армії.

Цим самим указом президент доручив Кабінету міністрів скасувати призив громадян України на термінову військову службу з 1 січня 2024 року.

Однак пізніше міністр оборони Олексій Резніков пояснив, що як альтернатива термінової служби введуть короткострокову, терміном на 3-4 місяці і буде назватися "інтенсивна військова підготовка".