За три роки українську армію збільшать на 100 тисяч людей - Зеленський підписав указ

За три роки українську армію збільшать на 100 тисяч людей - Зеленський підписав указ
Зеленський підписав указ про професійну армію під час виступу в парламенті. Фото: телеканал Рада

За три роки чисельність Збройних сил збільшать на 100 тисяч людей професійної армії. Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський під час виступу у сесійній залі Верховної Ради 1 лютого.

За словами президента, документ також передбачає збільшення заробітних плат усім військовим до рівня, не нижчого за три мінімальні. Тобто, наразі військові повинні почати отримувати щомісяця не менше 19 500 гривень (станом на 1 лютого мінімальна зарплата становить 6 500 гривень).

Крім того, підписаний Зеленським указ, передбачає:

  • Україна переходить до основ професійної армії;
  • збільшення терміну дії контрактної служби;
  • розроблення концепції житлового забезпечення військовослужбовців, ветеранів, членів їхніх сімей;
  • систему кар'єрного зростання офіцерів;
  • створення додаткових 20 бригад Збройних сил.

"Цей указ – старт переходу України на професійну армію. Цей указ потрібен не тому, що скоро війна. Він для того, щоб невдовзі і далі був мир," – сказав Зеленський.

Зазначимо, що, відповідно до світових стандартів, у тому числі НАТО, перехід на професійну армію передбачає існування лише контрактної армії. Але чи є цей пункт в указі, наразі невідомо.

Гарант також подякував західним партнерам за військову допомогу. Зокрема, напередодні в Україну прибув черговий літак із США із військовою допомогою. На цей раз американські партнери передали 84 тонни патронів різного калібру.

До цього в Україну із США прибув літак із партією боєприпасів, яку США відправили у рамках військово-технічної допомоги.