Промінвестбанк "вирішив продати будинок з людьми" на Оболоні за $2,3 млн — юрист

будинок на Оболоні
Виставлений на продаж будинок на Оболоні. Фото: Facebook Олексія Шевчука

Промінвестбанк виставив на продаж дев'ятиповерховий гуртожиток в Оболонському районі Києва. Вартість об'єкту становить $2,3 млн, повідомив у Facebook юрист Олексій Шевчук із посиланням на оголошення про продаж.

"Вирішив продати будинок з людьми ",  заявив він про наміри банку.

У групі мешканців Оболонського району зазначають, що ця будівля на пр. Оболонському, 34-в знаходиться у приватній власності на підставі договору купівлі-продажу від 1996 року між Фондом держмайна та Промінвестбанком.

"Цей будинок є (з моменту будівництва 1983 року) гуртожитком серії ММ-640 загальною площею 3002,4 кв. м з кімнатами від 12 до 18 кв. м"— йдеться в групі. На сьогоднішній день Промінвестбанк отримує плату від мешканців за проживання  в районі 2500 грн, самостійно керує цим будинком.  

Причому частина користувачів у коментарях згадує, що кімнати у гуртожитку не приватизовані мешканцями, тож банк може продавати цю нерухомість. Орендарів заздалегідь попередять про виселення.

Деякі з коментаторів упевнені, що будівлю продадуть разом із договорами про оренду.

"Відсутність будь-яких документів у власників житла на спільну власність, відсутність прав власності на землю призводить до повного безправ'я власників житла", — заявив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

"Якщо раніше продавали тільки землю під будинком (як це було в Борисполі), що саме по собі неможливо в цивілізованій моделі, то зараз продають повністю багатоквартирний будинок із мешканцями, собаками та тарганами", — додав він.

" Це буде один із найскладніших кейсів, але думаю, міська влада підтримає людей і забере будинок на баланс міста", — підвів підсумок юрист Шевчук.

Нагадаємо, власник контрольного пакету Промінвестбанку — російський Зовнішекономбанк, який перебуває під санкціями України. 4 березня 2020 року пакет акцій ПАТ "Промінвестбанк" у розмірі 99,7726% було продано з аукціону на фондовій біржі ПФТС.

Після тривалих розглядів Північний апеляційний господарський суд 5 серпня 2021 року задовольнив позов "ВЕБ.РФ" (російський Зовнішекономбанк) до Міністерства юстиції України, біржі ПФТС та ТОВ "Фінансова компанія "Фортіфай", визнавши недійсними результати аукціону з продажу акцій Промінвестбанку від 4 березня 2020 року,