Бустерна доза в Україні: показники зростають після заяв Ляшка, а за два тижні вже прищепилося понад 20 тисяч людей

Бустерна доза в Україні: показники зростають після заяв Ляшка, а за два тижні вже прищепилося понад 20 тисяч людей

Понад 20 тисяч українців уже прищепилися бустерною дозою вакцин від коронавірусу. Після новорічних свят міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко спочатку оголосив, що на ревакцинацію можуть розраховувати люди, старші за шістдесят років. А невдовзі зробив її доступною і для решти повнолітніх українців. Втім, ще до Нового року бустерною дозою прищепилися понад п'ять тисяч людей.

Кореспонденти Delo.ua Марія Пирогова та Ілля Требор розібралися, коли і для кого бустерна доза в Україні стала доступною, а також як на її популярність вплинула заява міністра.

"Україна вводить бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для людей старше 60. Підписав відповідний наказ за рекомендацією Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ). Ми дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для людей старше 60 років, вакциною вони щепилися. Літні люди зможуть отримати бустерну дозу не менш як через шість місяців після другої", - зазначив 4 січня Ляшко.

Проте навіть у щоденній статистиці Міністерства охорони здоров'я йдеться: лише 4 січня бустерною дозою прищепилися 1843 особи, а всього на той момент її отримали 7556 осіб (детальніше — інфографіка №1).

Дані КМУ. Інфографіка тут і далі: Ілля Требор, Марія Пирогова

Тут потрібно зробити уточнення: в Україні існує так звана "додаткова доза". Її вводять імунокомпрометованим пацієнтам для кращого захисту від коронавірусу, оскільки для таких українців ефективність вакцин загалом нижча. Таку дозу не можна плутати з бустерною (ревакцинальною), яку використовують для посилення імунної відповіді, яка згасає з часом навіть після двох щеплень.

Якщо "додаткову" дозу почали бити 16 грудня (першого дня цією можливістю скористалися 14 осіб), то "ревакцинальну" - 24 грудня (за перший день цією послугою скористалося 367 осіб). До кінця 2021 року бустерною дозою прищепилося 5452 особи, а додатковою - 4063.

Деяка плутанина у цифрах та заявах пов'язана з тим, що 22 грудня 2021 року в Україні запровадили ревакцинальну дозу для медичних працівників та працівників будинків інтернатного типу.

Оголошуючи доступність бустерної дози для людей похилого віку, Ляшко пояснив, що отримати бустерну дозу можна через півроку після другого щеплення, а оптимальний період — від 6 до 9 місяців. При цьому перевага у м-РНК-вакцин - Moderna або Comirnaty/Pfizer. Примітно, що після його слів спостерігався сплеск бустерної вакцинації: якщо за 3 січня їй прищепився лише 261 українець, то за 4 січня – 1843, за 5 січня – 4040, а за 6 січня – 4620 осіб (детальніше – інфографіка №2).

Міністр відразу ж додав, що 5 січня на засіданні НТГЕІ буде порушено питання запровадження бустерної дози для всіх щеплених українців. Про можливість щепитися бустерною дозою для всіх українців Ляшко заявив 6 січня — так він сподівається на ефективну боротьбу зі штамом "Омікрон".

Нагадаємо, що більшість вакцинованих українців згодні робити щеплення щороку, якщо така потреба виникне. Цей факт спеціально для Delo.ua з'ясували аналітики онлайн-платформи реал-тайм досліджень LibertyReport.AI. Виявилося, що 55% опитаних респондентів заявили, що вже були вакциновані проти Covid-19. Серед них лише 14% не хочуть повторювати щеплення за рік, а 86% виявилися не проти щорічної ревакцинації.

Проте думки цієї частини респондентів розділилися: половина опитаних (52%) згодні регулярно щеплюватися, тільки якщо вакцина буде безкоштовною, а 34% підуть вакцинуватися, навіть якщо це коштуватиме гроші. Цікаво, що серед готових розщедритися за щеплення трохи більше жінок ніж чоловіків — 39% проти 31%. У той час, як серед противників ревакцинації більше чоловіків (16% проти 10%).

Найоптимальнішою ціною за щорічну вакцинацію українці назвали суму до 200 грн — саме стільки готові викласти 47% тих, хто згоден на "платні" щеплення. 33% можуть заплатити близько 200-500 грн, а 8% респондентів — навіть більше тисячі. Ще 7% прийнятним вважають діапазон від 800 до 1000 грн., а 5% — від 500 до 800 грн.

При ревакцинації більшість (79%) опитаних виберуть ту ж вакцину, яку їм кололи вперше, але 11% все ж таки хотіли б перейти на препарат виробництва Pfizer. Вакцини Moderna і AstraZeneca віддадуть перевагу 4% і 3% відповідно. Ще 3% виберуть інші препарати.

Аналітики також досліджували загальне ставлення українців до вакцинації. З'ясувалося, що українці відрізняються деякою постійністю у своїх переконаннях: рік тому 31% опитаних заявляли, що нізащо не зроблять щеплення від ковіда, і приблизно стільки ж (28%) повідомили про це зараз.