Людству загрожує високий рівень лікарських засобів у річках

таблетки
Лікувальні препарати. Фото: pixabay.com

Лікарські речовини, що діють, сильно забруднили річки в усьому світі. Це вже перетворилося на глобальну загрозу, випливає з результатів дослідження вчених з Університету Йорка, які опублікував журнал Proceedings of the National Academy of Sciences.

В рамках роботи вчені досліджували 258 рік у 104 країнах на всіх континентах. Жодної діючої речовини зі списку, за яким проводили перевірку, не було виявлено лише у двох місцях: в Ісландії та віддаленій області Яномами у Венесуелі.

На всіх континентах, крім Антарктиди, у річках виявили антидепресанти циталопрам та венлафаксин, антибіотик триметоприм, що знеболює лідокаїн, а також антигістамінні препарати цетиризин та фексофенадин. У кількісному відношенні найбільше речовин (34 з 61) було зафіксовано у річці Кай Так у Гонконгу.

Найбільш забруднені за обсягом виявлених речовин річки таких країнах з низьким доходом, як Пакистан, Болівія, Ефіопія, Нігерія, Індія. Дослідники вважають, що це пов'язано з неможливістю дорогої очистки каналізаційних вод. У Москві-ріці виявився середній рівень забруднення фармацевтичними препаратами.

Деякі речовини з лікарських засобів можуть негативно впливати на фауну, а антибіотики призводять до появи стійких штамів бактерій. І ця проблема вже набуває глобального масштабу.

Екологічна проблема є актуальною і для України. Так, лише за 2021 рік державні екоінспектори склали майже 8 тисяч протоколів щодо порушень у галузі поведінки з відходами. Загалом збитки навколишньому середовищу оцінюються за 2020-2021 роки майже мільярд гривень.

А Державна екологічна інспекція в ході проведення нагляду (контролю) заявила, що у 2021 році порівняно з 2020 роком сума завданих збитків зросла майже на 90%.