Заступнику Кличка оголосили про підозру у завданні шкоди екології на 40 млрд грн

Заступнику Кличка оголосили про підозру у завданні шкоди екології на 40 млрд грн
Фото: прес-служба Офісу генерального прокурора України

Правоохоронці повідомили про підозру у неприйнятті заходів щодо ліквідації наслідків екологічного забруднення одному із заступників голови КМДА Петру Пантелєєву.

Про це повідомляє прес-служба Офісу генерального прокурора України.

Зазначається, що столичні правоохоронці повідомили про підозру одного із заступників голови Київської міської державної адміністрації, а також колишнього ліквідатора ВАТ "Радикал" за фактом ухилення від проведення на території, що зазнала забруднення небезпечними речовинами, відновлювальних заходів з ліквідації наслідків екологічного забруднення. тяжкі наслідки.

"Один із заступників голови КМДА з 2014 року є головою міжвідомчої робочої групи з вирішення екологічних проблем ВАТ "Радикал", також на нього покладено обов'язки у сфері цивільного захисту та охорони навколишнього середовища. Протягом 2014-2021 років на території заводу "Радикал" не проведено жодного заходу, спрямованого на ліквідацію наслідків екологічного забруднення, а також демеркуризацію цієї території. Загальний обсяг ртуті та речовин, що містять ртуть, на цій території становить близько 200 тисяч тонн", — йдеться в повідомленні.

Внаслідок засмічення небезпечними відходами території заводу та тривалого непроведення будь-яких заходів, спрямованих на ліквідацію наслідків екологічного забруднення, екології завдано збитків у розмірі понад 40 млрд грн.

"Крім того, в рамках цього провадження прокуратура одночасно повідомила про підозру колишньому ліквідатору ВАТ "Радикал", на якого покладався обов'язок відновити платоспроможність підприємства та провести заходи щодо демеркуризації його території та майна", — наголошують в Офісі генпрокурора.

При цьому в Офісі генпрокурора не називають ім'я заступника голови КМДА, якому повідомлено про підозру, однак у Київській міській державній адміністрації повідомили, що йдеться про Петра Пантелєєва.

"Сьогодні вранці, 31 січня, заступнику голови КМДА Петру Пантелєєву вручено підозру у справі приватного підприємства "Радикал", яке раніше було державним підприємством. Правоохоронці прийшли вранці близько 8:00 додому до заступника голови КМДА", — йдеться у повідомленні прес-служба.

Там підкреслюють, що завод "Радикал" ніколи не знаходився в муніципальній власності, а шкідливі відходи на підприємстві накопичилися внаслідок недбалості власників.

"Незважаючи на те, що міська влада забезпечила вивезення понад 300 тонн шкідливих матеріалів, а в листопаді 2021 року з ініціативи міста розпочалася реалізація проєкту щодо безпечної утилізації небезпечних відходів на території, правоохоронні органи сьогодні звинувачують заступника голови КМДА у бездіяльності", — йдеться у повідомленні. КМДА.

Вручення підозри у КМДА називають "черговою спробою політичного тиску на міську владу". Мовляв, саме державні органи заблокували спроби міста розробити проєкт утилізації відходів заводу та профінансувати його.

Так, 2020 року Антимонопольний комітет своїм рішенням заборонив Управлінню екології та природних ресурсів КМДА фінансувати заходи на території заводу.

Відкрите акціонерне товариство "Радикал", яке раніше було державним підприємством, розпочало роботу понад 60 років тому. Завод виготовляв синтетичні матеріали. 1994 року підприємство було приватизоване. У липні 1996 року приватний власник зупинив роботу заводу з грубим порушенням вимог природоохоронного законодавства: необхідні регламентні роботи не були проведені і залишки хімічних речовин не були вивезені. 1998 року стосовно керівництва підприємства порушено кримінальну справу за фактом шахрайства. Однак у серпні 2000 року ухвалою Арбітражного суду м. Києва ВАТ "Радикал" визнано банкрутом та розпочато процедуру ліквідації підприємства.

"Як наслідок, підприємство досі не ліквідовано, однак у спадок місту дісталися десятки тисяч квадратних метрів території заводу, уражених хімічними речовинами. Слід зазначити, що власники заводу, посадові особи підприємства, відповідальні за безпечне виведення об'єкта виробництва з експлуатації, досі не понесли жодної відповідальності", — йдеться у повідомленні КМДА.

У мерії зазначили, що контроль за ліквідацією заводу здійснювався з боку держави, оскільки ліквідатор підприємства призначає саме державний орган. Проте винні правоохоронні органи шукають серед представників міської влади.

На сьогоднішній день обсяг відходів, що містять ртуть, які мають бути вилучені і вивезені з території ВАТ "Радикал", становить близько 200 тисяч тонн, з них 10 тисяч тонн сильно насичені ртуттю.

Міська влада зверталася до органів центральної влади для вирішення питання, були проведені наради на рівні уряду та профільного міністерства.

У КМДА наголосили, що київська влада передбачила у бюджеті Києва кошти на здійснення заходів з очищення заводу, зокрема на забезпечення екологічно безпечного складання, перевезення, зберігання, обробки, утилізації, видалення, знешкодження та поховання хлорорганічних та неідентифікованих сполук та заходи щодо демеркуризації промислового майданчика ВАТ "Радикал".

Проте Антимонопольний комітет своїм рішенням заборонив місту фінансувати заходи на території заводу.

Зазначимо, київська міська влада пропонувала як місце для утилізації небезпечних відходів заводу "Радикал" 10-кілометрову зону безумовного відчуження навколо Чорнобильської атомної електростанції.

У лютому 2020 року тодішній депутат Київської міськради та голова комісії з екологічної політики Костянтин Яловий зазначав, що у разі утилізації ртутних речовин за кордоном демеркуризація заводу "Радикал" коштуватиме 1,3 млрд грн.