Мільярдер Бренсон закликав світову спільноту підтримати Україну та нагадав про Будапештський меморандум

Мільярдер Бренсон закликав світову спільноту підтримати Україну та нагадав про Будапештський меморандум
Мільярдер Бренсон закликав світову спільноту підтримати Україну та нагадав про Будапештський меморандум

Американський мільярдер, філантроп та засновник Virgin Group Річард Бренсон закликав країни світу надати підтримку Україні, яка добровільно відмовилася від своєї ядерної зброї в обмін на світ, і зараз перебуває на межі вторгнення з боку тієї самої країни, яка переконала її зробити це.

Про це він написав у своєму блозі.

Бренсон розповів, що цього тижня говорив з послом України у Великій Британії Вадимом Пристайком про роль світової бізнес-спільноти та необхідність відстоювати світ. Посол порушив дуже актуальне питання про Будапештський меморандум 1994 року.

Тоді Росія підписала зобов'язання "поважати незалежність та суверенітет та існуючі кордони України". У свою чергу Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та відмовилася від свого ядерного арсеналу.

"Анексія Криму Росією у 2014 році стала першим серйозним порушенням Будапештського меморандуму. Російське вторгнення розірве меморандум на частини і матиме катастрофічні наслідки", - зазначив Бренсон.

За його словами, "кричуща неповага" до верховенства закону та дійсності міжнародних договорів мала б "катастрофічні наслідки" для мирного співіснування між народами.

"Вторгнення Росії в Україну ще більше зруйнує справу роззброєння та нерозповсюдження, в основі якого лежать міжнародні угоди. Без зобов'язуючих угод та їх виконання не може бути миру. Який сигнал російська агресія посилає іншим ядерним державам, які готові підписати міжнародні договори про роззброєння? Це слизький шлях?" ", - наголошує Бренсон.

Він вважає, що агресія Росії проти України позбавить бажання тих, хто раніше готовий був скоротити арсенал зброї, оскільки виходить, що будь-яка угода може бути розірвана в односторонньому порядку.

За словами Бренсона, односторонній вихід та зневага міжнародними договорами вказують на глибоку кризу світового порядку. Численні інститути, створені для підтримки миру та забезпечення сталого розвитку, більше не користуються колишнім рівнем підтримки та поваги.

"У багатьох відносинах міжнародне співробітництво поступилося місцем обмеженому націоналізму. Це реальна загроза верховенству закону, яку людство не бачило з часів темних днів, що призвели до Другої світової війни", - зазначив Бренсон.

Він наголосив, що ця ситуація "не просто погана новина для України в момент гострої кризи", а також погана новина для кожної нації, яка захищає свій суверенітет та незалежність.

"Світ має підтримати Україну. Ми не повинні кидати країну, яка добровільно відмовилася від своєї ядерної зброї в обмін на світ, і зараз перебуває на межі вторгнення з боку тієї самої країни, яка переконала її це зробити", - закликав Бренсон.

Зазначимо, Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї було підписано у Будапешті 5 грудня 1994 року. Україна відмовилася від третього за потужністю ядерного арсеналу у тодішньому світі в обмін на гарантії від провідних військових держав світу щодо непорушності своєї безпеки та існуючих кордонів. Країнами гарантами виступили Росія, Великобританія та США.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський, виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки, звинуватив світову спільноту у недостатній реакції на агресію Росії та ініціював консультації у рамках Будапештського меморандуму, щоб забезпечити Україні гарантії безпеки.