Перевибори президента Києво-Могилянської академії скасовуються - Шмигаль

Перевибори президента Києво-Могилянської академії скасовуються - Шмигаль
Для вирішення питань із перевиборами президента Києво-Могилянської академії створять робочу групу

Міністерство освіти та науки скасує наказ про повторні вибори президента Національного університету "Києво-Могилянська академія". Такого рішення дійшли члени Кабінету міністрів під час засідання 3 лютого, передає Урядовий портал.

"Уряд не втручається і не втручатиметься у виборчий процес освітньої установи. Міністерство освіти і науки сьогодні скасує наказ про повторний конкурс на посаду президента НУ "Києво-Могилянська академія", - сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Зазначимо, у своєму Telegram- каналі глава Кабміну стверджує, що це особисто він переконав усіх міністрів не втручатися у виборчий процес у навчальному закладі.

Уряд вирішив, що замість перевиборів у Києво-Могилянській академії створять робочу групу. Очолить її президент академії В'ячеслав Брюховецький.

Шмигаль упевнений, що такий вихід із ситуації допоможе вирішити проблеми в колективі вишу. Крім того, таким чином університет уникне тривалих судових розглядів у майбутньому.

Чому у Києво-Могилянській академії призначали перевибори ректора

Нагадаємо, на початку лютого під час другого туру виборів керівника Києво-Могилянської академії вкрали урну з бюлетенями. Найнезвичайніше в цьому було те, що грабіжники спокійно зайшли до приміщення голосування і без проблем забрали урну: їм ніхто не завадив, усі спостерігачі спокійно дивилися, як крадуть урну.

Це була п'ята спроба НаУКМА вибрати собі керівника, і вперше в Україні, коли на виборах ректора було викрадено ящик із бюлетенями.

Те, що відбувалося, також обурило голову МОН Сергія Шкарлета : "Там була залучена поліція, ми запросили і записи з камер відеоспостереження, де ясно було видно, що є ознаки того, що виборча скринька залишала виборчу дільницю майже на годину. Потім дуже дивно, коли хтось знайшов цей ящик або на сусідній вулиці, або на будівельному майданчику. Урна була розбита, чи повернули вони ту чи іншу, багато запитань можна ставити"

Незабаром Міносвіти оголосило про повторний конкурс для кандидатів у президенти НаУКМА, але наразі це повідомлення видалили.

За посаду президента академії змагалися два кандидати: Сергій Квіт та Олександра Гуменна.

До інциденту Гуменна просила Міністерство освіти і науки не визнавати вибори президента НаУКМА, що відбулися, через низку порушень.