Поліція склала 19 протоколів на мережу кав'ярень "Хлібний" у Києві за порушення карантину

Поліція склала 19 протоколів на мережу кав'ярень "Хлібний" у Києві за порушення карантину

За останній місяць поліція становила одразу 19 адміністративних протоколів на мережу кав'ярень "Хлібний" у Києві, де відмовилися перевіряти у відвідувачів сертифікати про вакцинацію.

Таку кількість протоколів за порушення роботи під час карантинних обмежень мережа встигла отримати від поліції у період з 1 листопада до 28 листопада 2021 року. Про це Delo.ua повідомили у відповідь на запит у Головному управлінні Національної поліції у Києві.

Нагадаємо, що Київ з 1 листопада перейшов у "червону" зону карантину, якою передбачено роботу закладів громадського харчування при 100% вакцинації працівників, які можуть обслуговувати та пускати до закладу лише відвідувачів, які мають "зелений" сертифікат про вакцинацію або негативний тест на коронавірус.

Однак у перший день жорстких обмежень кореспонденти Delo.ua відвідали кілька ресторанів, серед яких була кав'ярня "Хлібний" на вулиці Шота Руставелі, де ніхто зі співробітників кав'ярні не перевіряв наявність сертифікату про вакцинацію або негативний тест ПЛР у гостей.

Вже в середині листопада на своїй сторінці у Facebook про ігнорування перевірки сертифікатів про вакцинацію або ПЛР-тесту у мережі "Хлібний" повідомив головний редактор видання Delo.ua Андрій Лохматов.

За його словами, співробітниця закладу вже після того, як прийняла замовлення, на запитання, чому вона не перевірила наявність сертифікату чи тесту, заявила, що вона, як і її колеги, не мають права вимагати ці документи, оскільки в них міститься медична таємниця.

"А ми не маємо права у вас його вимагати за законом та за Конституцією України, бо це медична таємниця. І відвідувачі мають право нам нічого не показувати та не повідомляти. І поліція не має права у вас вимагати цю інформацію. Ми детально вивчили цей питання, ми не можемо порушувати закони", - відповіла співробітниця "Хлібного".

Проте, як роз'яснили в Міністерстві охорони здоров'я України, а також як заявили юристи, якщо заклад прийматиме відвідувачів, не перевіряючи наявність у них сертифікатів про вакцинацію або негативних тестів, то буде недотримання таким закладом протиепідемічних заходів, передбачених законом. Слідство – адміністративна відповідальність, а саме штраф від 17 тисяч гривень.

Складені 19 протоколів про адміністративну відповідальність на мережу кав'ярень "Хлібний" мають бути направлені на розгляд до суду, який і визначить суму штрафів, які має сплатити мережа закладів.