"Вам тут чи із собою?". Як перевіряють COVID-сертифікати в ресторанах та ТРЦ "червоної" зони

"Вам тут чи із собою?". Як перевіряють COVID-сертифікати в ресторанах та ТРЦ "червоної" зони

У Delo.ua з'ясували, як у Києві дотримуються вимог нового локдауну — відвідування магазинів, закладів громадського харчування та поїздок у громадському транспорті тільки за наявності COVID-сертифікату або негативного ПЛР-тесту. Висновок невтішний.

З 1 листопада поточного року Київ перейшов у "червону" зону карантину. Вона має на увазі роботу ресторанів, ТРЦ та громадського транспорту лише за наявності COVID-сертифікату або негативного ПЛР-тесту у 100% працівників. У свою чергу, відвідувати всі ці місця теж можна тільки тим, хто має сертифікат про вакцинацію або негативний ПЛР-тест на COVID-19.

У Delo.ua вирішили перевірити, як дотримуються київські ресторани, ТРЦ та громадський транспорт ці вимоги та в яких з них можна обійтися без ковідних "дозвільних документів".

Як у "червоній" зоні працює громадський транспорт

Кореспондент Delo.ua, прямуючи вранці з Виноградаря до центру міста, проїхав двома видами транспорту — у тролейбусі №32 та в метро за маршрутом "Сирець" — "Дружби Народів". Дорогою COVID-сертифікат у нього не попросили пред'явити ні там, ні там. У метро муніципальна охорона була, але перевірки не проводила.

Житель столиці Артур Пастухов розповів Delo.ua, що маршрутку №189, що йде з Володимирської вулиці у бік Академмістечка, йому цього ранку довелося чекати значно довше, ніж звичайно. Але коли вона приїхала, ні COVID-сертифікат, ні ПЛР-тест, водій пред'являти не просив.

"У бік центру були невеликі пробки, але я їхав від центру і в цьому напрямку проблем із трафіком не було. У маршрутці не було перевіряльників і навіть водій не питав у пасажирів підтвердження про вакцинацію", - каже Артур.

На вході до напівпорожнього тролейбуса №32 та під час проїзду вакцинацію або негативний ПЛР-тест не перевіряли. Фото: Delo.ua

При цьому фотографії транспорту, на яких поліція перевіряє наявність COVID-сертифікатів, кияни активно постять у соцмережах. Наприклад, мешканка столиці Леся Падалко показала у Facebook, у чиїй компанії пройшла рано-вранці її поїздка в автобусі. Висновок — перевірки у громадському транспорті проводять, але, як і попереджала столична влада, вони дуже вибіркові.

"Свіжого репортажу вам у стрічку. Та хто там о восьмій ранку перевірятиме ті сертифікати в транспорті - була впевнена я. І ось, ввічливі, ранні, на місці", - написала Леся.

Виборчі перевірки у громадському транспорті постять жителі Києва у соцмережах. Фото: Леся Падалко

Після обіду та ближче до вечора громадський транспорт спорожнів ще більше – у метро на деяких станціях людей практично не було.

Станція метро "Дружби Народів" о 16:30. Фото: Delo.ua

На станції метро "Нивки" ввечері теж було дуже небагатолюдно.

Станція метро "Нивки" о 15.20. Фото: Delo.ua

Як у "червоній" зоні працюють київські кафе та ресторани

Спочатку кореспондент Delo.ua відвідала ресторан BEEF meat&wine на Шота Руставелі. На вході мене зустрів співробітник ресторану, прийняв одяг у гардероб і лише після цього запитав про наявність сертифікату. Переконавшись за допомогою програми "Дiя" у тому, що він є, провів до столика. На моє запитання, скільки працівників у закладі вакциновано, хостес запевнила, що все. Але незважаючи на це, з самого ранку в BEEF meat&wine гостей було приблизно стільки ж, як і на платформі метро "Нивки" після обіду.

Наступний у нашому маршруті заклад - кафе Milk bar , розташоване на тій же вулиці. Тут хостес насамперед поцікавилася не наявністю COVID-сертифіката, а нашими планами по сніданку - ми будемо їсти в залі або замовимо їжу навинос. Паралельно з нами в кафе заходили й інші гості, однак у них на вході не поцікавилися наявністю ПЛР-тесту або COVID-сертифікату. При цьому на момент нашого візиту до Milk bar було зайнято більше половини столиків.

Кафе "Milk bar" вдень - сертифікати не перевіряють, заповненість висока. Фото: Настя Ткаченко / Delo.ua

У кафе-пекарні "Хлібний" на Шота Руставелі, що належить рестораторам Аліні Косічкіної та Дмитру Заходякіну, у нас теж не запитали, чи є у нас COVID-сертифікат чи негативний ПЛР-тест. Ми провели за столиком цього закладу трохи більше 10 хвилин, але за цей час так і не дочекалися заповітної перевірки. При цьому під час минулого локдауну – весняного, "Хлібний" теж працював усупереч заборонам, як і більшість ресторанів.

У ресторані "Хлібний" гостей також не просять пред'явити COVID-сертифікат. Фото: Настя Ткаченко / Delo.ua

На Бессарабській площі у закладі Діми Борисова Gastro Family, а також у "Пузатій Хаті" охоронці на вході про наявність сертифікату або негативного тесту запитали одразу. І попередили, що якщо його нема, то пропустити до закладу нас не зможуть.

У Gastro Family на вході не лише цікавляться наявністю сертифікату, але й просять його пред'явити. Фото: Настя Ткаченко / Delo.ua

На вході до закладу " Мімоза" співробітник спочатку запропонував обрати вільний столик, а лише потім запитав про наявність "дозвільних документів". І коли дізнався, що в одного з нас його немає, перепросив і повідомив, що впустити нас не може.

У ресторані японської та європейської кухні "Євразія" на Шота Руставелі хостес про наявність COVID-сертифікатів запитала у нас одразу на вході. Але повідомила, що якщо у гостя його не виявиться і станеться перевірка, заклад за нього не несе відповідальності.

У кондитерській "Вероніка" на вулиці Басейній адміністратор просто не встигала перевіряти сертифікати. Деякі гості сідали за столик відразу ж, заходячи в кафе, не чекаючи, поки їх попросять щось пред'явити. А адміністратор у цей час перевіряла наявність сертифікатів у інших гостей — через наплив людей опитати одразу всіх щодо наявності COVID-сертифікату у "Вероніці" не змогли.

У кондитерській "Вероніці" попри наплив гостей сертифікати перевіряв один адміністратор. Фото: Настя Ткаченко / Delo.ua

Через сприятливі погодні умови деякі заклади охоче приймали гостей на терасах, адже щодо них у постановах, що регулюють життя в "червоній" зоні (постанова Кабміну 1236 від 9 грудня 2020 року та постанова МОЗ 13 від 6 жовтня 2021 року), не сказано ні слова. Тому ресторатори охоче скористалися тим, що не потрібно вирішувати, як бути у плані перевірок.

У деяких закладах адміністратори були розгублені, оскільки не розуміли, що треба робити насамперед — бути гостинними чи перевіряти сертифікати. Адже при відмові в обслуговування через його відсутність гостинність йде на другий план.

Суші-бар Fish&Pussycat Sushi Bar. Фото: Настя Ткаченко / Delo.ua

Зазначимо, що жоден столичний ресторан чи кафе станом на 1 листопада не оснащений спеціальною технікою, яка дозволяє сканувати QR-код сертифікату, щоб перевірити його на справжність.

Як у "червоній" зоні перевіряли відвідувачів ТРЦ "Гулівер"

На вході до ТРЦ "Гулівер", як і раніше, два охоронці перевіряють температуру відвідувачів. Крім цього, охоронець попросив нас показати сертифікат про вакцинацію, але ми повідомили, що йдемо до супермаркету. І нас пропустили.

 ТРЦ "Гулівер". Фото: Настя Ткаченко / Delo.ua

Також у "Гулівері" пропускають без сертифікатів, якщо ви йдете до пункту масової вакцинації, де з самого ранку величезні черги на неї.

Черга до пункту вакцинації у ТРЦ "Гулівер". Фото: Настя Ткаченко / Delo.ua

Однак, щоб зайти в магазини одягу, розташовані в цьому ТРЦ, сертифікат таки потрібно пред'являти — за цим стежать працівники магазинів, а не охоронці ТРЦ.

ТРЦ "Гулівер". Фото: Настя Ткаченко / Delo.ua

Схожа ситуація і у двох ТРЦ на окраїні Києва — у нещодавно відкритому ТРЦ XIT Mall та ТЦ Academ City, розташованих на Академмістечку. На вході охоронців справно цікавляться, чи є у вас COVID-сертифікат. Дізнавшись, що ні, справно повідомляють, що ви не можете пройти. Але після фрази "а я до супермаркету" чи "на вакцинацію" дозволяють зайти.

Втім, у самих ТРЦ, як і в громадському транспорті, першого дня локдауну в столиці було небагатолюдно. На відміну від деяких ресторанів, які не перевіряли наявність сертифікату, де зранку можна було спостерігати повну посадку.

Наталія Лошакова, спеціально для Delo.ua