Карантин буде жорсткішим, але поки що без локдауну. Нові правила від Кабміну - що зміниться

Карантин буде жорсткішим, але поки що без локдауну. Нові правила від Кабміну - що зміниться

Власники закладів громадського харчування мають самостійно вирішити — надавати послуги лише вакцинованим або дотримуватися всіх карантинних обмежень відповідно до кольору карантинної зони, де за "червоної" зони доведеться зовсім закритися.

На позачерговому засіданні уряд вніс зміни до постанови № 1236, якою регулюється запобігання розповсюдженню COVID-19 в Україні. В Україні постійно фіксується зростання захворюваності на COVID-19, у МОЗ вирішили посилити карантин, щоб уникнути повного локдауну.

Так, зміни стосуються нових умов обмеження у "жовтій", "помаранчевій" та "червоній" зонах карантину.

Delo.ua коротко розповідає, що зміниться за нових правил карантинних обмежень і що залишиться незмінним.

Коли набувають чинності карантинні нововведення

▶️ Нові правила адаптивного карантину в Україні для різних його зон набудуть чинності через сім днів після їх опублікування, тобто не раніше ніж 20 вересня. Потім комісія з ТЕБ та НС запровадить новий рівень карантину для всієї України вже за оновленими правилами.

▶️ Рішенням ТЕБ та НС буде запроваджено фактичне посилення карантину в Україні як мінімум на "жовтий" рівень епідемічної небезпеки для всієї країни, а при необхідності з переходом окремих регіонів до "червоної" зони. Тобто Україна може перейти до посиленого рівня карантину вже у 20-х числах вересня.

Що нового: "жовті" та "зелені" сертифікати

▶️ Прийняті зміни передбачають, що COVID-сертифікат матиме дві опції, так звані "жовтий" або "зелений", які будуть містити інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19.

▶️ "Жовтий" сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а "зелений" - про повний курс вакцинації. Ці позначки існуватимуть лише у цифровому форматі, тому кольорові копії друкувати не потрібно.

▶️ "Жовтий" сертифікат має строк 120 днів і є свідоцтвом про отримання негативного ПЛР-тесту на COVID-19, що діє 72 години; доказ про перенесену хворобу COVID-19, якщо після одужання минуло менше шести місяців; доказ про вакцинацію хоча б однією дозою.

Інфографіка: МОЗ України

▶️ "Зелений" сертифікат дійсний 365 днів, а також є свідоцтвом про повний курс вакцинації від COVID-19 – дві дози вакцини.

Інфографіка: МОЗ України

Старі правила "жовтої", "помаранчевої" та "червоної" зон

▶️ Старі правила ніхто не скасовував. Однак їх зможуть уникати тільки вакциновані люди та ті установи, де готові дотримуватися умов з вакцинації персоналу та обслуговування клієнтів із "жовтими" та "зеленими" COVID-сертифікатами.

Delo.ua нагадує про них:

Інфографіка: МОЗ України
Інфографіка: МОЗ України
Інфографіка: МОЗ України
Інфографіка: МОЗ України

Робота шкіл та вишів у карантин

▶️ У "жовтій" зоні навчальні заклади зможуть працювати в очному форматі за умови, якщо не менше 80% працівників мають "жовті" або "зелені" COVID-сертифікати.

▶️ У "червоній" зоні навчальні заклади працюватимуть, лише якщо 100% працівників мають "зелений" COVID-сертифікат.

Робота сфери HoReCa

Власники закладів повинні самостійно вирішити, надавати послуги лише вакцинованим або дотримуватися всіх карантинних обмежень відповідно до кольору карантинної зони, де за "червоної" зони доведеться зовсім закритися. При цьому в "червоній" зоні передбачено, що залишатися відкритими можуть лише ті кафе та ресторани, де 100% відвідувачів та працівників мають "зелений" COVID-сертифікат.

Як працюватиме транспорт до карантину

Наразі Кабмін не заборонив роботу транспорту. Таке рішення може приймати місцева влада "червоних" зон. При цьому від водіїв вимагатимуть пройти курс вакцинації від коронавірусу, а від пасажирів – соціальної дистанції та маскового режиму.

Масові заходи, релігійні служби, робота кінотеатрів, музеїв, басейнів та спортзалів

У "червоній" зоні власникам закладів доведеться призупинити роботу до покращення ситуації із захворюваністю в країні. При цьому обмеження цього рівня та закриття закладів не застосовуються, якщо всі 100% відвідувачів, працівників та організаторів масових заходів мають "зелений" COVID-сертифікат.

Це стосується режиму роботи масових та релігійних заходів, кінотеатрів, театрів, музеїв або інших культурних закладів, а також розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів.

Зазначимо, що Асоціація рітейлерів України та Українська рада торгових центрів не підтримують нові карантинні правила у "червоній зоні" і раніше направляли пропозиції до Кабінету міністрів України та Міністерства охорони здоров'я України, в яких пропонували:

▶️ Дозволити роботу закладам роздрібної торгівлі (зокрема тим, які не могли працювати в "червоній" зоні), у яких 50% працівників, які обслуговують відвідувачів, мають документ, що підтверджує отримання однієї або двох доз вакцини, або негативний результат ПЛР, або результат тестування на наявність антитіл до COVID-19 або довідку про одужання особи від зазначеної хвороби.

▶️ Спростити умови відкриття пунктів вакцинації у ТРЦ. Зокрема, дозволити відкриття на площах, менших за 300 квадратних метрів, у тому числі у місті Києві, без окремого входу. Так, з травня 2021 року торгові центри почали відкривати пункти вакцинації власних працівників та орендарів (працівників магазинів), а також пункти масової вакцинації. На думку АРУ та УСТЦ, відкриття додаткових пунктів вакцинації саме у ТРЦ під час зростання захворюваності допоможе розвантажити медичні заклади та запобігти перетину людей, які вже захворіли, та тих, хто планує щепитися.

Нагадаємо, що в МОЗ розповіли, які штами грипу циркулюватимуть в Україні.

Джерело фото: Depositphotos