В Україні зареєстрували ще один препарат проти коронавірусу

В Україні зареєстрували ще один препарат проти коронавірусу
МОЗ дозволило медикам застосовувати Paxlovid для лікування коронавірусу. Фото: Wikimedia

Українські медики тепер зможуть при лікуванні пацієнтів з коронавірусом використовувати препарат Paxlovid. Ці ліки з 17 лютого дозволили застосовувати в екстрених випадках.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Відомо, що перш ніж включити Paxlovid до списку препаратів екстреного медичного застосування, було проведено відповідні експертизи.

"Препарат Paxlovid призначений насамперед для пацієнтів із груп ризику з метою уникнути погіршення стану та переходу захворювання з легким ступенем тяжкості до середнього та тяжкого", – підкреслив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Медики незабаром отримають цей препарат. МОЗ уже підписало контракт з компанією Pfizer, яка виробляє ці ліки. Він передбачає, що Україна має отримати 300 тисяч курсів Paxlovid.

МОЗ уклало з Pfizer цю угоду ще у грудні 2021 року. Тепер же відомство офіційно дозволило його застосовувати.

За заявою компанії Pfizer, під час випробувань таблетки Paxlovid показали високу ефективність у запобіганні госпіталізації та смерті – у 89% випадків. Такий результат медики отримали, коли давали ліки дорослим людям із груп високого ризику протягом декількох днів після появи перших симптомів Covid-19.

Зазначимо, що в Україну вже почали прибувати партії препарату "Молнупіравір" для лікування Covid-19. За словами Ляшка, до квітня в Україну надійдуть ще 240 тисяч курсів "Молнупіравіру".