Як змінилися зарплати у Києві за останній рік і кому скільки платять (ІНФОГРАФІКА)

Як змінилися зарплати у Києві за останній рік і кому скільки платять (ІНФОГРАФІКА)

За даними платформ з пошуку роботи, найвищий заробіток у айтішників та топ-менеджменту, а ще — у автомалярів та автоелектриків

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

У Києві традиційно найвищий заробіток у країні – за різними оцінками, у столиці України середня зарплата коливається у межах 15-17 тисяч грн. Проте окремим працівникам компанії готові запропонувати набагато більше медіани — ті ж айтішники можуть розраховувати на зарплати понад 100 тисяч грн.

Втім, у Києві цілком можуть гідно заробляти інші фахівці. Delo.ua поспілкувалися з представниками майданчиків з пошуку роботи та з'ясували, у яких галузях у столиці найвищі зарплати, а також яких працівників найчастіше шукають київські роботодавці.

У яких сферах у Києві найбільше заробляють і скільки

Судячи зі статистики порталу з пошуку роботи Robota.ua , найбільше в столиці на даний момент заробляють працівники IT-сфери, які в середньому отримують близько 39,5 тисячі гривень на місяць і зарплата яких за останній рік зросла приблизно на 15%.

Непоганим заробітком можуть також похвалитися рекламники, маркетологи (23,1 тисяч грн), а також співробітники банків (20,7 тисяч грн). В останніх, до того ж, один із найвищих приростів зарплати за рік — майже 17%.

Відштовхуючись від даних сайту з пошуку роботи Work.ua , найвищий дохід сьогодні у Києві у топ-менеджменту та керівників вищої ланки — у середньому їм пропонують близько 27,5 тисячі гривень, що на 14% більше, ніж у 2020 році.

Далі у списку найвищих сфер "Нерухомість" та "Транспорт та автобізнес": у середньому працівникам цих галузей платять близько 22,7 тисяч грн і 19,5 тисяч грн відповідно.

Інфографіка: Тетяна Кравченко / Delo.ua

Якщо ж говорити про конкретні посади, обидві платформи вказують на позиції із IT-сфери. П'ятірка спеціальностей із найвищою середньою зарплатою у вакансіях на Work.ua складається з Java developer (80 тисяч грн), C++ програміста (80 000 грн), .Net developer (72 тисяч грн), Symfony developer (70 000 грн) та SQL- програміста (62,5 тисячі грн). На Robota.ua ці цифри ще вищі: SQL-програміст – 180 тисяч грн, Senior HTML developer – 150 тисяч, Senior Java developer – 135 тисяч, Java developer віддалено – 120 тисяч, Senior Front-End developer – 110 тисяч.

Втім, добре заробляти у Києві можуть не лише айтішники, а й прості робітники. Аналітики сайту з пошуку роботи Jooble дають такий список найоплачуваніших вакансій у Києві у вересні:

  • Автомаляр – 35 тисяч грн;
  • Автоелектрик - 30 тисяч;
  • Моторист – 30 тисяч;
  • Каменяр - 28 тисяч;
  • Плиточник - 28 тисяч;
  • Замірник - 25 тисяч;
  • Виконроб - 25 тисяч;
  • Майстер СТО – 25 тисяч;
  • Водій – 20 тисяч;
  • Кухар – 17 тисяч.

Яких фахівців у Києві шукають найчастіше

Найбільше київським компаніям потрібні менеджери з продажу та продавці-консультанти — таких вакансій велика кількість на всіх трьох майданчиках для пошуку роботи. У Jooble вказують, що таким спеціалістам пропонують 30 тисяч та 25 тисяч грн на місяць відповідно.

У топі найбільш затребуваних працівників також баристи, бухгалтери, менеджери по роботі з клієнтами, офіціанти та кухарі — щонайменше дві платформи повідомили, що їх шукають найчастіше.

Інфографіка: Юрій Давидов / Delo.ua

Які фахівці будуть потрібні у Києві та кому піднімуть зарплати

У Jooble упевнені, що у разі запровадження додаткових карантинних обмежень значно збільшиться попит на кур'єрів, водіїв, працівників складської логістики — усіх, хто так чи інакше задіяний у ланцюжку постачання товарів та пасажирських перевезень. "За нашими даними, під час посилення карантинних обмежень, найактивніше на ринку праці були компанії зі сфери вантажних та пасажирських перевезень, а також оптової та роздрібної торгівлі", - кажуть у компанії.

Там зазначають, що також завжди є стабільний попит на фахівців робітничих спеціальностей. При цьому українські роботодавці конкурують за "синіх комірців" не лише між собою, а й із закордонними компаніями з Польщі, Чехії, Литви, Латвії та Німеччини. Проте за час пандемії кількість людей, які їдуть працювати за кордон, знизилася, що на руку українським компаніям.

Також будуть потрібні спеціалісти з діджитал-сфер. "Все більш затребуваними стають спеціальності, пов'язані зі штучним інтелектом, автоматизацією процесів, data science, диджиталізацією, цифровою трансформацією. Разом з тим, справді кваліфікованих фахівців цих напрямків ще не так багато, тому ми й спостерігаємо дефіцит на них як один із трендів сучасності ", - Розповів Delo.ua заступник генерального директора з маркетингу Robota.ua Ярослав Гуменюк .

За його словами, у Києві розвивається IT-сектор: компанії активно шукають співробітників у цій галузі. "Можна припустити, що конкуренція за претендента тут загострюватиметься, тому тільки прискорюватиметься збільшення зарплат і кількість програм стажувань в IT-сфері", — каже Гуменюк.

Таку тенденцію згадують і в Jooble. "Якщо говорити про глобальні тренди, то найбільші зарплати можна буде спостерігати в ІТ-сфері. Ця тенденція існує зараз і збережеться в майбутньому. Зараз це одна з найшвидших індустрій в Україні", - зазначають у компанії.

У Robota.ua виділяють такі тренди ринку:

  • Гібридний формат роботи як нова норма: офіс там, де ноутбук, а чи не навпаки;
  • безперервне самоосвіта;
  • нова корпоративна культура – задоволеність команд (все для того, щоб співробітники почувалися комфортно, спортзал, фруктові дні, масажні кабінети);
  • дефіцит кадрів у технологічній та IT-сферах.

Фахівці платформи повідомляють, що загалом ринок праці України зараз активний як ніколи, а кількість вакансій, опублікованих на їхньому сайті у третьому кварталі 2021 року, була максимальною за останні три роки. При цьому кандидати розміщують свої резюме також регулярно, але менш активно. Експерти компанії вважають, що з урахуванням цієї тенденції незабаром роботодавці змушені будуть підвищувати рівень зарплати та покращувати умови праці, щоб вигравати боротьбу за таланти.

Марія Пирогова, спеціально для Delo.ua