Найбільший у світі виробник комп'ютерних чіпів у 2022 році витратить на розширення $44 млрд

Найбільший у світі виробник комп'ютерних чіпів у 2022 році витратить на розширення $44 млрд

Найбільший постачальник комп'ютерних чіпів, тайванська компанія TSMC, планує витратити на розширення виробничих потужностей у 2022 році рекордні $44 млрд.

Про це представники компанії розповіли на квартальній конференції, під час якої підбили підсумки 2021 року та поділилися інвестиційними планами.

Виручка TSMC у четвертому кварталі 2021 року склала $15,7 млрд, і це на 24,1% більше, ніж за той же період 2020 року. Половину заробленої суми принесли передові техпроцеси на 7-нм та 5-нм. Чистий прибуток збільшився на 16,4%, до $6,01 млрд

Найбільший приріст за категоріями показав автомобільний сектор (+51%), хоча основні засоби продовжують йти від виробництва чипів для смартфонів та високопродуктивних систем (HPC). В останню категорію входять усі види процесорів – від графічних NVIDIA до Apple M1. У TSMC окремо відзначили напрямок ARM, заявивши, що на ринку більше не домінує одна архітектура (x86), а конкуренція сприяє кращій інтеграції з програмним забезпеченням.

При цьому у 2022 році компанія планує збільшити свої капіталовкладення до $44 млрд, що майже у півтора рази більше, ніж у 2021 році ($30 млрд). Приблизно 80% від заявленої суми TSMC виділить на передові техпроцеси (7-нм, 5-нм, 3-нм і 2-нм), 10% — на технології монтажу та упаковки на кшталт CoWoS, SoIC і InFO, а 10% — на датчики зображення CMOS та радіочастотні RF.

За прогнозами тайванської компанії, 2022 року напівпровідникова промисловість зросте на 9%. При цьому попит залишиться високим. TSMC вже отримала $6,7 млрд авансу від замовників.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що компанія Samsung Electronics хоче побудувати в Тейлорі (Техас, США) фабрики з виробництва чіпів — інвестиції у виробництво та обладнання становитимуть $17 млрд. Спочатку розглядалися локації в Аризоні, Нью-Йорку та Флориді, але компанія обрала Техас із-за податкових пільг та стабільних джерел електроенергії.