Intel виграв вищий суд Європи суд у антимонопольній справі на 1,06 млрд євро

європейський суд
Європейський суд Фото: Facebook European Court of Justice

Американська компанія Intel вийшла переможцем в антимонопольній справі, яка триває з 2009 року. Друга вища інстанція Європейського суду скасувала штраф у розмірі 1,06 млрд євро, накладений Єврокомісією на виробника чіпів. Про це повідомляє engadget.com.

У 2009 році Європейська комісія встановила, що Intel зловживає домінуючим становищем на ринку і завдає шкоди конкурентам, оскільки стимулює використання мікропроцесорів замість чіпів AMD.

Компанія оскаржила це рішення, але в 2014 році суд загальної юрисдикції залишив штраф у силі. Проте у 2017 році вища інстанція Європейського суду ухвалила переглянути штраф. Вона надіслала справу назад до суду загальної юрисдикції на тій підставі, що не було проведено економічної оцінки того, як діяльність Intel вплинула на здатність конкурувати з ним.

Наразі Верховний суд виніс своє рішення, в якому підтвердив, що Єврокомісія провела неповний аналіз схеми знижок компанії усі ці роки тому. Таким чином, неможливо встановити, чи є знижки, запропоновані Intel виробникам, "здатними мати антиконкурентні наслідки".

Загальний суд також вирішив, що він не в змозі визначити розмір штрафу, який має заплатити Intel, тому скасував стягнення, накладене на виробника чипів.

Проте рішення все ще може бути оскаржене.

Тим часом корпорація Intel має великі плани. Вона має намір інвестувати 20 мільярдів доларів у будівництво заводу з виробництва передових напівпровідникових мікросхем недалеко від Колумбуса, штат Огайо.

Це має допомогти вирішити проблему нестачі чіпів, з якою намагаються впоратися інші виробники.