Meta представила найшвидший суперкомп'ютер у світі

Meta представила найшвидший суперкомп'ютер у світі
Meta представила найшвидший суперкомп'ютер у світі

Компанія Meta (колишня Facebook) оголосила про створення AI Research SuperCluster (RSC) - нового суперкомп'ютера, призначеного для роботи із завданнями штучного інтелекту. За твердженням компанії, він незабаром стане найшвидшим у світі. Суперкомп'ютер став результатом майже двох років роботи, частина якої велася віддалено у розпал пандемії коронавірусу.

Про це пише The Verge.

Робота над суперкомп'ютером очолювалася командами штучного інтелекту та інфраструктури Meta. У проекті брали участь кілька сотень спеціалістів, у тому числі і співробітники таких компаній, як NVIDIA, Penguin Computing та Pure Storage.

Meta повідомила, що її дослідницька група зараз використовує суперкомп'ютер для навчання моделей штучного інтелекту обробці природної мови та комп'ютерного зору для досліджень. Мета полягає в тому, щоб розширити можливості моделей з більш ніж трильйоном параметрів, використовуючи набори даних розміром до ексабайту, що приблизно еквівалентно 36 тисячам років відео у високій якості.

"Досвід, який ми створюємо для метавсесвіту, вимагає величезних обчислювальних потужностей, а RSC дозволить створювати нові моделі ІІ, які можуть навчатися на трильйонах прикладів, розуміти сотні мов та багато іншого", - заявив генеральний директор Meta Марк Цукерберг.

Meta повідомляє, що зараз її новий суперкомп'ютер складається з 760 систем NVIDIA DGX A100, які в сумі містять 6080 прискорювачів обчислень NVIDIA A100, що ставить його на п'яте місце в рейтингу найшвидших суперкомп'ютерів світу. Для зв'язку кластерів використовується NVIDIA Quantum на InfiniBand із пропускною здатністю 200 Гбіт/с.

За словами Meta, до середини літа, коли RSC буде повністю добудований, він утримуватиме близько 16 тисяч графічних процесорів NVIDIA A100, що зробить його найшвидшим суперкомп'ютером для завдань штучного інтелекту у світі. Повідомляється, що він зможе обробляти до 16 Тбайт даних за секунду. Компанія відмовилася розкривати розташування комп'ютера та вартість проекту.

Штучний інтелект зазвичай вимагає, щоб комп'ютер одночасно виконував безліч низькоточних обчислень. Для цього завдання дуже добре підходять графічні процесори, що мають тисячі обчислювальних ядер, що працюють одночасно.

Звичайні суперкомп'ютери оптимізовані для високоточних операцій, тоді як ІІ-комп'ютери працюють з набагато нижчими рівнями точності, що дозволяє суттєво підвищувати швидкість обчислень, не впливаючи на кінцеві результати. Високопродуктивна інфраструктура, така як суперкомп'ютер, необхідна для обробки тих обсягів даних, які має Meta.

Повідомляється, що суперкомп'ютер Meta використовується в дослідницьких цілях і навряд чи продукти на його основі з'являться в найближчі роки.

Передбачається, що мета компанії полягає в тому, щоб створити моделі ІІ, здатні працювати як людський мозок і навіть забезпечувати контекстуальне розуміння ситуацій. Вони зможуть працювати сотнями мов, аналізувати текст, зображення, відео та розробляти інструменти доповненої реальності.

Ця технологія допоможе Meta простіше і більш точно виявляти шкідливий контент, а також дасть дослідникам компанії можливість розробити моделі ІІ, які зможуть мислити як людина та запропонують багатий багатовимірний досвід у метавсесвіті.

Нагадаємо, раніше компанія Meta, яка розвиває ідею метавсесвіту у своїх соціальних мережах, запатентувала механічне очне яблуко. Цей пристрій повинен допомогти в розробці програм AR/VR.