Плани Meta щодо створення криптовалюти Diem завершуються повним провалом

Плани Meta щодо створення криптовалюти Diem завершуються повним провалом
Плани Meta щодо створення криптовалюти Diem завершуються повним провалом

Проект Meta зі створення власної криптовалюти Diem (раніше відома як Libra), швидше за все, ніколи не втілиться в життя. Засновник Meta Марк Цукерберг хоче продати активи криптовалютного проекту, щоби повернути гроші інвесторам.

Про це пише Bloomberg.

За словами джерел видання, Diem Association розглядає можливість продажу інтелектуальної власності та інших активів, щоб "повернути капітал членам-інвесторам".

Консорціум також шукає нове місце роботи для інженерів-розробників.

У рамках проекту розробники хотіли випустити стейблкоїн, забезпечений кількома фіатними валютами. Але криптопроект Meta зіткнувся з критикою практично одразу після презентації у червні 2019 року.

Тоді проект забезпеченого кошиком валют стейблкоїну Libra був оголошений офіційно із публікацією white paper. Одночасно Facebook представила гаманець Calibra. Раніше однойменний підрозділ корпорації очолив колишній член ради директорів Coinbase та віце-президент Facebook Девід Маркус.

Для управління платіжною мережею Facebook створила некомерційну організацію Libra Association. Серед її членів були заявлені Visa, Mastercard, PayPal, Uber, Spotify, Andreessen Horowitz, Coinbase та інші відомі компанії.

Криптовалютний проект від Facebook стурбував регуляторів, а у липні слухання щодо нього пройшли в банківському комітеті Сенату США.

У жовтні стало відомо, що платіжні фірми Visa, Mastercard, PayPal та Stripe не поспішають із підписанням офіційних документів про участь у Libra Association через регуляторні проблеми. Потім вони вийшли з проекту.

У травні 2020 року Facebook провела ребрендинг гаманця для Libra з Calibra на Novi та створила для нього нового оператора. У грудні консорціум, що стоїть за проектом, змінив назву на Diem Association.

Незважаючи на неодноразові новини, запуск монети Diem так і не відбувся.

У 2021 році стейблкоїни потрапили під пильну увагу фінансових регуляторів, як у США, включаючи SEC та Мінфін, так і на глобальному рівні.

Згідно з Bloomberg, у травні Diem Association уклала угоду про випуск Diem із Silvergate Bank, який мав стати емітентом стейблкоїну, тепер уже прив'язаного до долара. Проте банк не отримав схвалення Федеральної резервної системи США.

Джерела видання назвали це фінальним ударом по криптовалютних планах Meta.

Нагадаємо, Meta представила найшвидший суперкомп'ютер у світі. Він зможе обробляти до 16 Тбайт даних за секунду. Компанія відмовилася розкривати розташування комп'ютера та вартість проекту.